TACOS Z GUACAMOLE
Pyszne tacos z mięsem mielonym i guacamole świetnie sprawdzi się nie tylko na diecie redukcyjnej, ale również jako przekąska na imprezę!
Tacosy może przygotować z gotowych placków lub samodzielnie przygotować na bazie mąki kukurydzianej. Jeżeli, nie jesz mięsa możesz je pominąć lub wymienić na roślinnego qurczaka np. z dobrej kalorii.
Dodatkami do tacosów mogą być różne warzywa, jedyne co nas ogranicza to tylko nasza wyobraźnia
Składniki na tacos:
odrobina soku z cytryny
Wykonanie:
Mięso przesmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Oczywiście wybierając mięso drobiowe, dostarczymy sobie najmniej kalorii. W czasie smażenia doprawiamy solą, pieprze, papryką słodką i wędzoną. W międzyczasie awokado obieramy i przekładamy do miseczki, następnie za pomocą widelca rozdrabniamy na pastę. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i 1/2 cebuli. Całość polewamy sokiem z cytryny, dzięki temu guacamole zachowa swój wyjątkowy kolor. Doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Można użyć również świeżej kolendry, jednak jeśli nie macie to wystarczy w formie suszonej. Wszystko mieszamy i odstawiamy. Fasolę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, drugą połówkę cebuli kroimy w pióra, serem mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Tortille smarujemy pastą z awokado, następnie nakładamy 2 łyżki mięsa mielonego, opłukaną fasolę oraz cebule pokrojoną w pióra. Na koniec wszystko posypujemy serem. Tortille warto zapiec, moim patentem jest przebicie wykałaczką skrzydełek tortilli, dzięki temu nic nie wypadnie.
Gotowe tacos układamy na blaszce i zapiekamy kilka minut do momentu rozpuszczenia sera!
PS: Jeśli nie przepadacie za guacamole, to możecie użyć przecieru pomidorowego lub ketchupu z dobrym składem 🙂
Więcej przepisów znajdziesz tutaj
Jeśli chcesz podjać współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy