Brownie z fasoli, czyli fasoLOVE niebo w gębie

utworzone przez | sty 27, 2022 | Desery, Przepisy

BROWNIE Z FASOLI

Jestem osobą, która uwielbia czekoladę pod każdą postacią a w szczególności w formie zakalcowatego ciasta, czyli brownie. Metodą prób i błędów znalazłam przepis na legalne brownie z fasoli, które smakuje fenomenalnie. Zawiera także sporo białka, więc syci na długo. Jest to też idealne ciasto dla osób z insulinoopornością, dlatego nie czekaj tylko wypróbuj przepis!

Składniki na borwnie z fasoli:

•puszka fasoli czerwonej
• 1 duży, dojrzały banan
• 2 jajka
• 1,5 łyżki oleju kokosowego lub masła
• 1,5 łyżki kakao
• 2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzidła, wedle uznania)
• Łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Fasolę bardzo dokładnie płuczemy ciepłą, bieżącą wodą na sitku. Fasolę należy płukać do momentu, aż przestanie pojawiać się charakterystyczna piana. Następnie przekładamy do miski dodajemy, banana, jajka, słodzik, kakao oraz proszek do pieczenia i za pomocą blendera blendujemy na jednolitą masę. Gotowe ciasto przelewamy do foremki, ja do przepisu używam silikonowej, jednak przy użyciu standardowej polecam blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie lekko natłuścić.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 45-50 minut w zależności od piekarnika (do suchego patyczka), bez termoobiegu, grzałki góra i dół.
Po przestygnięciu ciasta dekorujemy je wcześniej i wkładamy do lodówki na 2-3 godzinki.

Ja na swoje ciasto wyłożyłam 50 g roztopionej gorzkiej czekolady, wierzch posypałam suszonymi bananami i liofilizowaną żurawiną.

Brownie z fasoli najlepiej smakuje po ostygnięciu 🙂

*Składniki ciasta są podane na mała keksówkę lub mała tortownicę!

brownie z fasoli
Więcej przepisów znajdziesz tutaj

Jeśli chcesz podjać współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj

Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie

Zadbaj o swoje zdrowie!

Jeśli szukasz produktów, które wspomogą Twoją podróż do zdrowszego życia, zapraszam do odwiedzenia mojego sklepu online!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *