Proteinowe ciasto z owocami

utworzone przez | paź 11, 2022 | Desery, Przepisy

Curry z dynią i kurczakiem

Większość przepisów na curry z dynią i kurczakiem, opiera się na wcześniejszym upieczeniu dyni, co wydłuża cały proces przygotowania obiadu. Mój przepis pomija ten krok, co sprawia, że danie robi się dosłownie w 15 min, a najdłuższą czynnością jest ugotowanie ryżu.

Składniki curry z dynią i kurczakiem (2 porcje)

  • ryż 90 g
  • pierś z kurczaka 300 g
  • pasta curry 4 łyżeczki
  • mleczko kokosowe 200 ml
  • woda 100 ml
  • obrana dynia 300 g
  • oliwa 6 g
  • kurkuma,  czosnek, sól i pieprz

Wykonanie:

Przygotowanie curry rozpoczynamy od pokrojenia mięsa i zamarynowania w 2 łyżeczkach pasty curry. Pamiętajcie, aby sprawdzać składy past, osobiście polecam zieloną pastę curry z House of Asia (uwaga wersja żółtej zawiera olej palmowy 🙁 ). Mięso odstawiamy na 30 minut, jeśli nie mamy tyle czasu można pominąć ten krok. Następnie wstawiamy wodę na ryż i przygotowujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną dynię, całość obsmażamy przez około 5-7 minut. Gdy dynia lekko zmięknie dodajemy na tą samą patelnie zamarynowanego kurczaka i dusimy wszystko przez około 10 minut. Ostatnim krokiem w przygotowaniu curry jest dodanie mleczka kokosowego, wody oraz przypraw. Gotowe curry można podawać od razu lub potrzymać chwilę dłużej na ogniu, aby sos się zredukował. Gotowe danie podajemy w towarzystwie ugotowanego ryżu,

1 porcja curry
587 kcal, B: 40g, T:25,8g, W:48,7g

curry z dynią i kurczakiem
Więcej przepisów znajdziesz tutaj

Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj

Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie

Zadbaj o swoje zdrowie!

Jeśli szukasz produktów, które wspomogą Twoją podróż do zdrowszego życia, zapraszam do odwiedzenia mojego sklepu online!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *