Mocno czekoladowe ciasto z cukinii
Dziś przygotowałam dla Was mocno czekoladowe i wilgotne ciasto. Jeden kawałek zawiera tylko 160 kcal dlatego wydaje się idealnym zamiennikiem zwykłego ciasta! Ciasto w smaku jest prawie identyczne z oryginalnym brownie. Ciasto najlepiej smakuje, gdy czekolada już dobrze zastygnie.
Składniki:
Jajka 3 szt.
Olej kokosowy 20g
Cukinia 300g
Cynamon spora szczypta
Kakao 20g
Proszek do pieczenia 4g
Erytrytol do smaku – ja dodałam ok. 40g
Gorzka czekolada na polewę 50g – im więcej procent tym lepiej 😉
Do dekoracji wiórki kokosowe
Wykonanie:
Cukinie zetrzyj na grubych oczkach, następnie odłóż na około 15 minut a następnie odcedź dokładnie cukinie i przełóż do suchego naczynia. W osobnej misce wymieszaj jajka z płynnym olejem kokosowym za pomocą rózgi lub miksera. W między czasie przygotuj miskę i dodaj sypie składniki: kakao, proszek, erytrytol i cynamon, wszystko dokładnie wymieszaj.
Do jednolitej masy dodaj odcedzoną cukinie, wszystko wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem. Piecz 40-45 minut w 180 stopniach. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, oblej ciasto.
Brownie najlepiej smakuje, gdy czekolada już całkowicie zastygnie. Z porcji wychodzi 5/6 dużych kawałków!
0 komentarzy