Curry z dynią i kurczakiem
Większość przepisów na curry z dynią i kurczakiem, opiera się na wcześniejszym upieczeniu dyni, co wydłuża cały proces przygotowania obiadu. Mój przepis pomija ten krok, co sprawia, że danie robi się dosłownie w 15 min, a najdłuższą czynnością jest ugotowanie ryżu.
Składniki curry z dynią i kurczakiem (2 porcje)
- ryż 90 g
- pierś z kurczaka 300 g
- pasta curry 4 łyżeczki
- mleczko kokosowe 200 ml
- woda 100 ml
- obrana dynia 300 g
- oliwa 6 g
- kurkuma, czosnek, sól i pieprz
Wykonanie:
Przygotowanie curry rozpoczynamy od pokrojenia mięsa i zamarynowania w 2 łyżeczkach pasty curry. Pamiętajcie, aby sprawdzać składy past, osobiście polecam zieloną pastę curry z House of Asia (uwaga wersja żółtej zawiera olej palmowy 🙁 ). Mięso odstawiamy na 30 minut, jeśli nie mamy tyle czasu można pominąć ten krok. Następnie wstawiamy wodę na ryż i przygotowujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną dynię, całość obsmażamy przez około 5-7 minut. Gdy dynia lekko zmięknie dodajemy na tą samą patelnie zamarynowanego kurczaka i dusimy wszystko przez około 10 minut. Ostatnim krokiem w przygotowaniu curry jest dodanie mleczka kokosowego, wody oraz przypraw. Gotowe curry można podawać od razu lub potrzymać chwilę dłużej na ogniu, aby sos się zredukował. Gotowe danie podajemy w towarzystwie ugotowanego ryżu,
1 porcja curry
587 kcal, B: 40g, T:25,8g, W:48,7g
Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy