Fit Napoleonka, czyli pyszny wysokoproteinowy deser, który możesz mieć w swojej diecie! Ten i wiele innych równie pysznych przepisów znajdziesz w moich gotowych jadłospisach, które znjadziesz tutaj www.zuzannanowakdietetyk.pl/sklep
Wykonanie fit napoleonki jest banalne i ekspresowe, a w dodatku nie odbiega w smaku od tradycyjnej wersji.
Składniki na 1 porcje fit napoleonki
– 200g Skyra waniliowego (możesz zastąpić riccottą)
– 10g budyniu śmietankowego lub waniliowego
– 4-5 herbatników
– 130 ml mleka (można użyć roślinnego)
– 5g żelatyny
– szczypta kurkumy
– 10-15g erytrolu
Wykonanie:
1/2 mleka podgrzewamy w rondelku, w drugiej części mleka rozrabiamy budyń i słodzik. Do gotującego mleka dodajemy budyń i całość mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie rondelek zestawiamy z ognia i dodajemy żelatynę a następnie podgrzewamy na ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gotowy krem odstawiamy w chłodne miejsce na chwilę, w osobnej miseczce umieszczamy skyr i przestudzony budyń z żelatyną oraz odrobiną kurkumy, żeby podkręcić kolor. W naczyniu umieszczamy herbatniki i masę, a całość chłodzimy 2-3h w lodówce. Spokojnie można zrobić wieczorem i zjeść rano 👌🏻. Jeśli chcemy uzyskać wysokie ciasteczko należy przedzielić pojeminik za pomocą kartonika lub folii. Ciasto możecie przygotować w dużej ilości np. w brytfance lub naczyniu żaroodpornym.
Jeśli chcesz zobaczyć na filmiku jak wykonać fit napoleonkę zapraszam Cię tutaj !
0 komentarzy