PANCAKES ZE SKYREM I MALINAMI
Kolejny przepis, który świetnie smakuje a jego wykonanie nie zajmuje dłużej niż 10 minut razem ze smażeniem placuszków.
Dodatkową zachętą, aby przetestować ten przepis jest fakt, że nie trzeba ubrudzić połowy kuchni do wykonania śniadania.
Osobiście jestem fanką śniadań na słodko i to właśnie dzięki nim nie mam ochoty na słodycze w ciągu dnia.
Placuszki ze skyrem i malinami nadadzą się również dla osób z insulinoopornością wystarczy wybrać skyr bez dodatku cukru (dostępne w lidlu) lub naturalny. Polecam do naturalnego dodać odrobinę ksylitolu/erytrolu i olejku waniliowego – efekt będzie bardzo zbliżony do wersji z cukrem.
Składniki na pancakes ze skyrem i malinami:
– jajko
– skyr waniliowy 150g
– mąka pełnoziarnista typ 1850 55g
– olej do smażenia 5g
– maliny 5-7 szt. do dekoracji (można dać więcej 😉
– skyr naturalny 15g (do posmarowania placuszków)
– banan 1/2 szt. (do przełożenia pancakesów)*
* u osób z insulinoopornością polecam wymienić banana na owoce z niskim indeksem glikemicznym np. maliny, borówki czy truskawki
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i za pomocą trzepaczki lub po prostu łyżki łączymy masę. Masa powinna być gęsta i zwarta, należy jednak dobrze rozmieszać mąkę, aby nie powstały grudki.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dopiero na dobrze rozgrzaną patelnie wykładam łyżką masę na placuszki, a następnie za pomocą łyżki formujemy okrągły kształt i smażymy pod przykrywką na małym ogniu około 2 minut, po tym czasie przewracamy na drugą stronę i smażymy na rumiany kolor. Każdy pancakes smarujemy delikatnie sykrem naturalnym i układamy plastry banana, a całość posypujemy malinami.
Pancakes ze skyrem i malinami świetnie smakują za równo na ciepło jak i na zimno!
Cała porcja bez dodatków to: 432 kcal B: 25,1g T: 11,7g W: 59,4g
Pancakesy z dodatkami to: 511 kcal B: 27,6g T: 12g W 77,6g
Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy