Pełnoziarniste muffinki z kawałkami czekolady
Pełnoziarnistej muffinki z kawałkami gorzkiej czekolady idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie lub zdrowy deser. Przepis jest bardzo prosty i zajmie tylko kilka chwil. Babeczki sprawdzą się również dla osób z insulinoopornością, warto jednak połączyć je ze źródłem białka np. dodatkiem jogurtu lub tłuszczy w postaci np. orzechów czy masła orzechowego.
Składniki na około 20-22 sztuki pełnoziarnistych muffinek:
– jajka 3 szt.
– mąka pełnoziarnista 300g
– masło/olej 150g
– kakao 2 łyżeczki
– mleko/napój roślinny 300ml
– gorzka czekolada 80g
– pdp 2 płaskie łyżeczki
– erytrol 150g
Wykonanie pełnoziarnistych muffinek:
Przygotowanie pełnoziarnistych muffinek zaczynamy od rozpuszczenia masła, pamiętaj, że masło można zastąpić dowolnym tłuszczem
np. olejem kokosowym. Do miski wlewamy mleko, jajka i masło, a następnie łączymy za pomocą trzepaczki lub miksera, a następnie do masy dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i słodzik. Wszystko mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy, w międzyczasie kroimy w gorzką czekoladę i dodajemy ją do ciasta. Całość łączymy za pomocą szpatułki lub łyżki. Papiloty do babeczek napełniamy za pomocą łyżki stołowej, około 1 -1,5 łyżki na jedna babeczkę. Gotowe pełnoziarniste muffinki umieszczamy w foremkę na babeczki, dzięki temu unikniemy rozlania się na boki. Pieczemy w 190 stopniach do momentu suchego patyczka około 20-25 min. Grzanie góra dół.
Jeśli chcesz zobaczyć na filmiku jak wykonać pełnoziarniste muffinki zapraszam Cię tutaj
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz tutaj
0 komentarzy