5 przepisów dla insulinoopornych na Święta Wielkanocne

utworzone przez | kwi 6, 2023 | Przepisy

5 przepisów dla insulinoopornych na Święta Wielkanocne

Za oknem słońce i wiosna, a kalendarze wskazują na nieuchronnie zbliżającą się Wielkanoc. Przy rodzinnym stole pełnym czekoladowych wielkanocnych królików, baranków i innych słodkości utrzymanie diety oraz odpowiedniego stężenia glukozy po posiłku może stanowić prawdziwe wyzwanie. Dlatego też proponuję Wam pięć przepysznych świątecznych przepisów dla insulinoopornych, które urozmaicą waszą Wielkanoc.  Zapraszam do lektury!

wielkanocne

1. Wielkanocne jajka z awokado i wędzonym łososiem

Składniki

  • 4 wielkanocne jajka,
  • 1 awokado,
  • 2 łyżki majonezu (polecam majonez Kielecki lub GoVege),
  • 2 większe plastry wędzonego łososia,
  • Łyżka kolendry lub pietruszka,
  • Odrobinkę soli,
  • Pieprz,
  • Sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej w wodzie,
  • Następnie obrać jajka ze skorupki i przekroić je na pół,
  • Wydrążyć z wielkanocnych jajek żółtka i przełożyć je do miski,
  • Do miski dodać awokado i rozdrobnić widelcem, przyprawić,
  • Następniie dodać 2 łyżki majonezu i wszystko ze sobą zmiksować,
  • Przygotowany farsz wyłożyć na wielkanocne jajka i plastramy łososia (plastry przekroić na pół)
  • Udekorować liścmi kolendry lub pietruszki
wielkanocne

2. Skyrowe Wielkanocne ciacho

Składniki:

  • 3 opakowania skyru naturalnego lub waniliowego (np. Fruvita – jest bez dodatku cukru),
  • 1 opakowanie mleczka kokosowego light,
  • 20 g żelatyny
  • 200g herbatników,
  • 150g banana,
  • 20 g masła,
  • 2-3 łyżki erytrytolu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • Owoce do dekoracji – nadzą się borówki, truskawki, maliny (mają niski IG),
  • Opcjonalnie – starta gorzka czekolada

 Przygotowanie:

  • Herbatniki rozbić na gładką masę, banana rozdrobnić widelcem. Składniki połączyć ze sobą
  • W międzyczasie rozpuścić margarynę w rondelku, dodać przygotowane składniki i zblendować wszystko na gładką masę,
  • Przygotować spód na formę (20 cm). Wysmarować go oliwą z oliwek i włożyć do lodówki
  • Następnie skyr, erytrytol i mleczko kokosowe dokładnie ze sobą zblendować w celu zrobienia masy,
  • Wsypać żelatynę do szklanki i zalać gorącą (nie wrzątkiem!) wodą do połowy szklanki.
  • Przygotowaną żelatynę dokładnie wymieszać i pozostawić na 3 minuty,
  • Po upływie zalecanego czasu dodać kilka łyżek przygotowanej masy, wymieszać i ponownie dodać żelatyny cały czas blendując (dodaj także owoce)
  • Przygotowaną masę dodać do spodu i zostawić ciasto na całą noc w lodówce,
  • Opcjonalnie – następnego dnia możesz posypać ciasto startą czekoladą gorzką
wielkanocne

3. Wielkanocna twarogowa pasta z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 80 gram suszonych pomidorów,
  • 250g chudego twarogu,
  • 2,5 łyżki majonezu,
  • Świeża kolendra, oregano, suszonej bazylii

Wykonanie:

  • Ser twarogowy rozdrobnić w dużym naczyniu,
  • Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać,
  • Suszone pomidory odsączyc z zalewy i również posiekać drobno,
  • Wszystkie składniki ze sobą połączyć, przyprawić i zmiksować na gładką masę
wielkanocne

4. Wielkanocna oraz insulinooporna sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ puszki groszku,
  • 3 jajka,
  • 1 kubek jogurtu naturalnego 2%
  • Ulubione przyprawy

Wykonanie:

  • Warzywa obrać. Następnie ugotować je al dente,
  • Ogórki kiszone pokroić na kostkę,
  • W międzyczasie jaja ugotować na twardo,
  • Ugotowane warzywa ostudź (skrobia oporna) i pokrój (ale niezbyt drobno),
  • Wszystkie składniki ze sobą połączyć wraz z odsączoną kukurydzą oraz groszkiem,
  • Następnie wymieszać wszystkie składniki ze sobą i doprawić
wielkanocne

 5. Wielkanocne jajka faszerowane pesto i serem feta

Składniki:

  • 4 jaja,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki pesto,
  • 50 g fety

Wykonanie:

  • Jaja ugotować na twardo,
  • Usunąć z jajek skorupki, przekroić na pół
  • Wydrążyć żółtka, przerzucić do miseczki
  • Dodać jogurt naturalny, pesto i fetę
  • Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w celu zrobienia farszu,
  • Przełożyć przygotowaną masę do jajek
  • Ewentualnie możesz ozdobić kolendrą czy pietruszką

A ty masz jakieś propozycje na świąteczne potrawy w insulinooporności? Daj znać w komentarzu!

Więcej przepisów znajdziesz tutaj

Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj

Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie

Zadbaj o swoje zdrowie!

Jeśli szukasz produktów, które wspomogą Twoją podróż do zdrowszego życia, zapraszam do odwiedzenia mojego sklepu online!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook