CIASTO MARCHEWKOWE
Ciasto z warzywami? Na początku może szokować, jednak wystarczy, że spróbujesz a pokochasz od razu. Idealny sposób na urozmaicenie i przemycenie większej ilości warzyw do diety. Przepis jest bardzo prosty, nie zajmie wiele czasu, sprawdź swoje kuchenne szafki i zabieraj się za pichcenie 🙂
Składniki na małą keksówkę:
Składniki:
Na ciasto:
- 3,5 szklanki startej marchewki (około 400 g)
- 1 szklanka mąki owsianej (150 g)
- 3 jajka (ok. 150 g)
- 2 łyżki miodu (ok. 30 g)
- 2 łyżki erytrolu (2og)
- 2 łyżki tłuszczu + odrobina do natłuszczenia blaszki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- garść zmielonych migdałów (40 g)
- szczypta soli
Na krem:
- 125 g serka śmietankowego
- 1 łyżka miodu
- starta czekolada
Wykonanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztyną pianę. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, następnie dodaj wszystkie mokre składniki i wymieszaj. W osobnej misce połącz wszystkie suche składniki, a następnie połącz z mokrymi. Do gotowej masy dodaj białka i wszystko wymieszaj. Keksówkę natrzyj odrobiną tłuszczu, a następnie wlej do niej delikatnie ciasto. Ciasto marchewkowe piecz przez około 45- 50 minut w 170 stopniach – do suchego patyczka.W międzyczasie przygotuj serek naturalny z miodem, gdy ciasto marchewkowe wystygnie posmaruj obficie serkiem naturalnym, smacznego 🙂
Więcej przepisów znajdziesz tutaj
Jeśli chcesz podjać współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy