Ciasto marchewkowe

utworzone przez | sty 23, 2022 | Przepisy

CIASTO MARCHEWKOWE

Ciasto z warzywami? Na początku może szokować, jednak wystarczy, że spróbujesz a pokochasz od razu. Idealny sposób na urozmaicenie  i przemycenie większej ilości warzyw do diety. Przepis jest bardzo prosty, nie zajmie wiele czasu, sprawdź swoje kuchenne szafki i zabieraj się za pichcenie 🙂

Składniki na małą keksówkę:

Składniki:
Na ciasto:

  • 3,5 szklanki startej marchewki (około 400 g)
  • 1 szklanka mąki owsianej (150 g)
  • 3 jajka (ok. 150 g)
  • 2 łyżki miodu (ok. 30 g)
  • 2 łyżki erytrolu (2og)
  • 2 łyżki tłuszczu + odrobina do natłuszczenia blaszki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • garść zmielonych migdałów (40 g)
  • szczypta soli

Na krem:

  • 125 g serka śmietankowego
  • 1 łyżka miodu
  • starta czekolada

 

Wykonanie:

Białka oddziel od żółtek i  ubij na sztyną pianę. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, następnie dodaj wszystkie mokre składniki i wymieszaj. W osobnej misce połącz wszystkie suche składniki, a następnie połącz z mokrymi. Do gotowej masy dodaj białka i wszystko wymieszaj. Keksówkę natrzyj odrobiną tłuszczu, a następnie wlej do niej delikatnie ciasto. Ciasto marchewkowe piecz przez około 45- 50 minut w 170 stopniach – do suchego patyczka.W międzyczasie przygotuj serek naturalny z miodem, gdy ciasto marchewkowe wystygnie posmaruj obficie serkiem naturalnym, smacznego 🙂

Więcej przepisów znajdziesz tutaj

 Jeśli chcesz podjać współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj

Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Facebook