Pieczona owsianka czeko-wiśnia
Owsianka jest to przykład klasycznego śniadania u wielu moich pacjentów. Możemy ją zjeść na wiele sposób – na słodko, słono z uwzględnieniem ulubionych dodatków. W moim przypadku najczęściej wybieram wariant słodki. Dlatego dzięki zbliżającym się ciepłym dniom mogę wykorzystać świeże owoce z pobliskiego targu. Oprócz obecności cennych składników i błonnika pokarmowego charakteryzują się one świetnym smakiem, które urozmaicą każdy słodki posiłek. Dlatego w tym wpisie chciałabym przedstawić wam moje ostatnie odkrycie – pieczoną owsiankę czeko-wiśnia! Przepis nie zawiera jajek, a jeśli masz nietolerancję laktozy lub nie jesz nabiału skyr czy mleko możesz wymienić na wariant roślinny jak np. jogurt kokosowy i napój roślinny. Dlatego, aby nie przeciągać dalej zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pieczoną owsiankę czeko-wiśnia, która z pewnością ucieszy Twoje kubki smakowe!
Składniki na pieczoną owsiankę czeko-wiśnia:
Uwaga jest to przepis na 2 porcje!
- 100 g płatków owsianych,
- 300 g skyra,
- 10 g kakao,
- Owoce – 60 g (u mnie wiśnie i użyłam także śliwki, żeby ich nie zmarnować),
- 15 g czekolady gorzkiej,
- erytrytol do smaku,
- mleko/napój roślinny 100 ml,
Spróbuj, a nie pożałujesz!
Wykonanie pieczonej owsianki czeko-wiśnia:
- Przygotuj miskę w celu połączenia wszystkich składników.
- Następnie dodaj płatki owsiane, skyr, kakao, mleko i erytrytol.
- Potem wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
- Gotową masę przelej do żaroodpornego naczynia.
- Na wierzch dodaj owoce (u mnie wiśnia i śliwki).
- Posyp owsiankę gorzką czekoladą.
- Przygotowaną owsiankę czeko-wiśnia włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 min.
1 PORCJA PIECZONEJ OWSIANKI TO:
428 kcal, 24,4g białka, 8,4g tłuszczu i 65,4g węglowodanów!
Bardzo zachęcam do przetestowania pieczonej owsianki czeko-wiśnia, gdyż:
- Po pierwsze jest to zdrowy oraz smaczny wariant nie tylko na śniadanie, ale również deser.
- Po drugie jest bogata w błonnik pokarmowy dzięki któremu będziesz nasycony przez wiele godzin!
- Po trzecie możesz modyfikować ją wedle swojego uznania – nie lubisz nabiału? Skyra możesz zamienić na jogurt kokosowy. Nie przepadasz za śliwkami? Zamień je na jakiś inny ulubiony owoc.
Mam nadzieje, że spodobała wam się ta propozycja i zainspiruje was w kuchnii 🙂
Dodatkowo więcej przepisów znajdziesz tutaj
Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
A także zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy