Proteinowe kulki dla insulinoopornych:
Nie oszukujmy się – nie ma nic lepszego niż słodka przekąska którą możemy zjeść dodatkowo w ciągu dnia. Co najważniejsze można ją szybko przygotować i poczęstować naszych kolegów w pracy. Uwierz mi, ale proteinowe kulki robią furorę, a przepis na nie będzie chciał poznać każdy z Twoich znajomych. Ponadto są one odpowiednie dla insulinoopornych.
Składniki na proteinowe kulki dla insulinoopornych:
- 125g chudego sera twarogowego,
- 10g odżywki białkowej,
- 10g mąki kokosowej,
- 50ml wody,
- 12g erytrytolu.
Wykonanie kulek proteinowych dla insulinoopornych:
- Przygotuj miskę w której będziesz łączyć wszystkie składniki.
- Przełóż do niej twaróg, a następnie rozgnieć go widelcem.
- Dosyp do niego odżywkę białkową i mąkę.
- Dolej stopniowo wody i wszystko wymieszaj w jednolitą masę.
- Uwaga! Polecam obserwować jak zachowuje się masa, gdyż każda mąka będzie wchłaniała wodę inaczej. Masa powinna zwarta, lecz nie zbita.
- Następnie z przygotowanej masy uformuj małe kulki.
- Potem uformowane kulki schłodź w lodówce przez około godzinę.
- W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
- Gdy kulki będą już gotowe polej je przygotowaną polewą czekoladową.
- Kulki możesz zjeść od razu, jednak jeżeli chcesz uzyskać bardziej zbitą formę polecam schłodzić je ponownie w lodówce.
Smacznego!
Rozkład makroskładników dla proteinowych kulek dla insulinoopornych:
Energia: 257 kcal
Białko: 36g
Tłuszcze: 6g
Węglowodany: 14g
Jeżeli chcesz zobaczyć w formie video jak przygotować ten przepis zapraszam Cię tutaj
Więcej przepisów na pyszne słodkości i nie tylko znajdziesz tutaj
0 komentarzy