Warto rozpocząć swój dzień od ciepłego śniadania, które ogrzeje Nas od środka i zapewni energię na cały dzień.
Szakszuka przywędrowała z Bliskiego Wschodu i oznacza ,,wielki bałagan” – idealnie opisując charakter tego dania. Szakszuka z pewnością przypadnie do gustu osoba lubiącym wytrawne śniadania lub stosującym śniadania białkowo- tłuszczowe.
Składniki:
Jajka 3 szt.
Pomidory krojone 200 g
Cebula ½ szt.
Czosnek ½ ząbka
Suszone pomidory 4 plastry
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, czarnuszka
Sposób wykonania:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, następnie wrzucić pokrojone warzywa. W miedzy czasie odcedzić pomidory i pokroić w dużą kostkę i dodać do warzyw. Gdy cebulka się zeszkli, zmniejsz ogień i dodaj krojone pomidory. Możesz użyć gotowe krojone pomidory lub świeże ( uprzednio należy sparzyć skórkę). Całość doprawić, przykryć i gotować około 3 minuty, mieszając co chwilę. W sosie pomidorowym łyżką wydrążyć trzy wgłębienia i wbić do każdego jajko. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnie pokrywką i gotować 3 minuty do ścięcia się białek. Na koniec posyp danie ulubionymi przyprawami. Danie bez wątpienia najlepiej smakuje prosto z patelni ;).
0 komentarzy