Szakszuka z suszonymi pomidorami

utworzone przez | sty 25, 2021 | Przepisy

Warto rozpocząć swój dzień od ciepłego śniadania, które ogrzeje Nas od środka i zapewni energię na cały dzień.
Szakszuka przywędrowała z Bliskiego Wschodu i oznacza ,,wielki bałagan” – idealnie opisując charakter tego dania. Szakszuka z pewnością przypadnie do gustu osoba lubiącym wytrawne śniadania lub stosującym śniadania białkowo- tłuszczowe.

Składniki:

Jajka 3 szt.

Pomidory krojone 200 g

Cebula ½ szt.

Czosnek ½ ząbka

Suszone pomidory 4 plastry

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz, czarnuszka

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, następnie wrzucić pokrojone warzywa. W miedzy czasie odcedzić pomidory i pokroić w dużą kostkę i dodać do warzyw. Gdy cebulka się zeszkli, zmniejsz ogień i dodaj krojone pomidory. Możesz użyć gotowe krojone pomidory lub świeże ( uprzednio należy sparzyć skórkę). Całość doprawić, przykryć i gotować około 3 minuty, mieszając co chwilę. W sosie pomidorowym łyżką wydrążyć trzy wgłębienia i wbić do każdego jajko. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnie pokrywką i gotować 3 minuty do ścięcia się białek. Na koniec posyp danie ulubionymi przyprawami. Danie bez wątpienia najlepiej smakuje prosto z patelni ;).

 

Śniadanie białkowo-tluszczowe

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Facebook