Warto rozpocząć dzień od pożywnego śniadania, które da nam energie na cały dzień. Bliny gryczane świetnie sprawdzą się u osób eliminujących gluten i nabiał ze swojej diety. Smakują zarówno dobrze w wersji wytrawnej i słodkiej można zabrać je ze sobą do pracy, szkoły lub w trasę! Bliny gryczane świetnie imitują ich glutenowy odpowiednik, dodatkowo dzięki mące gryczanej sycą na długo! Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilka składników, które znajdziesz w każdym sklepie!
Składniki:
350 g mąki gryczanej
250 ml wody
25 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru kokosowego
1 jajko
Wykonanie:
Drożdże, cukier kokosowy i ¼ szklanki włożyć do miski następnie całość dokładnie wymieszać, naczynie nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Po upływie czasu do masy dodać resztę mąki gryczanej, wodę i żółtko. W osobnej misce lub wąskim naczyniu białko jaja ubić na sztywno i delikatnie za pomocą szpatułki dodać pianę do gotowej masy. Składniki delikatnie połączyć ze sobą. W między czasie rozgrzać olej kokosowy na patelni, a ciasto na bliny gryczane nakładać za pomocą łyżki na patelnie i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Następnie bliny udekorować ulubionymi owocami u mnie liofilizowana żurawina oraz granat. W wersji wytrawnej do bilnów możesz dodać np. sos grzybowy lub po prostu kwaśną śmietanę.
Więcej przepisów na śniadania zarówno w wersji słodkiej oraz słonej znajdziesz tutaj
0 komentarzy