Bliny gryczane bez glutenu i laktozy

utworzone przez | sty 3, 2021 | Blog

Warto rozpocząć dzień od pożywnego śniadania, które da nam energie na cały dzień. Bliny gryczane świetnie sprawdzą się u osób eliminujących gluten i nabiał ze swojej diety. Smakują zarówno dobrze w wersji wytrawnej i słodkiej można zabrać je ze sobą do pracy, szkoły lub w trasę!

Składniki:
350 g mąki gryczanej
250 ml wody
25 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru kokosowego
1 jajko

Wykonanie:
Drożdże, cukier kokosowy i ¼ szklanki włożyć do miski następnie całość dokładnie wymieszać, naczynie nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut, po upływie czasu dodać resztę mąki gryczanej, wodę i żółtko. Białko jaja ubić na sztywno w wąskim naczyniu i delikatnie za pomocą szpatułki dodać pianę do gotowej masy. Składniki połączyć ze sobą. W między czasie rozgrzać olej kokosowy na patelni, a ciasto nakładać za pomocą łyżki na patelnie i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Placuszki podawałam z ulubionymi składnikami zarówno w wersji słodkiej i słonej.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Facebook