Sałatka z granatem dla insulinoopornych:
Lato może już nam przemija, ale smaki niekoniecznie! Dopóki możemy korzystać z dostępnych składników lata warto po nie sięgać. W związku z tym dzisiaj przygotowałam propozycję na przepyszną sałatkę z granatem specjalnie zbilansowaną dla insulinoopornych. Bez wątpienia jest to sałatka, która nie tylko jest bombą smakową, ale także witaminową. Na dodatek sałatka z granatem nada się na posiłek do pracy, uczelnie czy do szkoły.
Składniki na sałatkę z granatem dla insulinoopornych:
- 400g odsączonej ciecierzycy,
- 200g ogórka,
- 200g sera feta,
- 30g granatu,
- 250g pomidora,
- 60g cebuli czerwonej.
Przepis na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1/2 łyżki skórki z limonki,
- 1/2 garści mięty, natki, kolendry,
- 1 papryczka suszona chilli,
- Sól, pieprz.
Wykonanie sałatki z granatem dla insulinoopornych:
- Po pierwsze przygotuj dużą miskę w której będziesz przygotowywać sałatkę.
- Potem umyj ogórka i pokrój go w kostkę.
- Następnie pokrój cebulę i pomidora również w kostkę.
- Po czwarte odsącz ciecierzycę z wody i wyjmij pestki z granatu.
- W następnej kolejności ser typu feta pokrój w kawałki.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w przygotowanym naczyniu.
- Później porwij zieleninę i posyp nią sałatkę – ja użyłam sałaty rzymskiej.
- Przygotuj dressing – sok z limonki połącz z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie wymieszaj.
- Później polej sałatkę przygotowanym dressingiem.
- Nareszcie wszystko ze sobą ponownie wymieszaj i gotowe!
Uwaga! Przepis przygotowany na kilka porcji.
Jeżeli chcesz zobaczyć w formie video jak przygotować ten przepis zapraszam Cię tutaj
Więcej przepisów na pyszne sałatki i nie tylko znajdziesz tutaj
0 komentarzy