Czekoladowe naleśniki dla insulinoopornych:
Czy ktoś ma ochotę dzisiaj na słodki, pełen czekoladowego smaku pomysł na posiłek? Czekoladowe naleśniki to najsmaczniejszy przepis który możesz przygotować swojej rodzinie czy znajomym. Zapraszam na przepis!
Składniki na czekoladowe naleśniki dla insulinoopornych:
- 1 jajko*,
- 40g mąki orkiszowej,
- 50 ml mleka/napoju roślinnego + 60ml wody,
- 5g kakao,
- 10g oliwy z oliwek,
- 80g ser twarogowy chudy,
- 50g serka homogenizowanego proteinowego bez cukru (ja kupiłam w Lidlu),
- 55g truskawek.
*Moje jajko było małe, dlatego użyłam więcej wody do ciasta. Ponadto dodaj mleko/napój i oceń sam czy Twoja masa jest podobna do mojej.
Wykonanie czekoladowych naleśników dla insulinoopornych:
- Przygotuj miskę która posłuży Ci do łączenia wszystkich składników na naleśniki.
- Do miski dodajemy mąkę, kakao, wbijamy jedno jajko i wlewamy napój roślinny (lub mleko – w zależności od Twoich preferencji) oraz wodę.
- Wszystko mieszamy za pomocą trzepaczki na jednolitą masę do czasu aż nie będzie grudek.
- Następnie rozgrzewamy patelnię – oliwę z oliwek możesz dodać bezpośrednio do ciasta lub natłuścić nią patelnie.
- Smażymy po obu stronach do momentu aż naleśniki nam się ładnie zarumienią.
- W międzyczasie przygotowujemy nadzienie do naszych naleśników – twaróg rozdrobnij i wymieszaj z truskawkami. Polecam truskawki podgrzać chwilę w rondelku, dzięki czemu fajnie puszczą sok i będziesz mógł połączyć serek, twaróg i truskawki w jednolitą masę. Osobiście twarożku nie dosładzałam, jednak możesz dodać erytrytol lub ksylitol, jeśli farsz będzie za mało słodki.
- Naleśniki wymieszaj z przygotowanym nadzieniem i złóż naleśniki w trójkąty.
Smacznego 🙂
Rozkład makroskładników dla czekoladowych naleśników dla insulinoopornych:
Energia: 483 kcal
Białko: 37g
Tłuszcze: 19g
Węglowodany: 41g
Jeżeli chcesz zobaczyć w formie video jak przygotować ten przepis zapraszam Cię tutaj
Więcej przepisów na pyszne słodkie posiłki i nie tylko znajdziesz tutaj
0 komentarzy