Ekspresowa zupa krem z zielonego groszku
Ekspresowa zupa krem jest prosta w wykonaniu i posiada niski IG, czyli indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny to parametr, który pokazuje, jak szybko po spożyciu różnych produktów żywnościowych następuje wzrost stężenia glukozy we krwi. Jest to istotne dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej mających np. insulinooporność. Przepis sprawdzi się również u osób zdrowych, gdyż dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu zupa syci na długo.
Składniki na 2 procję zupy krem:
– oliwa 10g
– czosnek 1 ząbek
– szklanka bulionu/wody *
– szklanka mrożonego groszku *
– kulka mozzarelli 1/2 kulki
– sól, pieprz, natka pietruszki
* szklanka ma u mnie pojemność około 250 ml
Wykonanie:
Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony czosnek a następnie zielony groszek, całość zalewamy wodą/bulionem i gotujemy 10 minut. Następnie zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy mozzarellę. Doprawiamy do smaku Całość lekko blendujemy, dosłownie 3-4 pulsy blenderem żyrafą. Gotową zupę krem podajemy z natką pietruszki!
Smacznego!
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz tutaj
Jeśli potrzebujesz dietę z niskimi indeksem glikemicznym rozpocznij współpracę i kliknij tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy