FIT PIERNICZKI Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ
Przygotowałam na przepis na fit pierniczki, przepis jest prosty i szybki więc bez problemu zdążysz przygotować je jeszcze przed świętami!
Fit pierniczki idealnie sprawdzą się na świąteczny stół, ale także jako słodki dodatek do prezentu!
Z przepisu wyjdzie około 50 sztuk małych pierniczków, można przyozdobić je lukrem na bazie zmielonego erytrolu i soku z cytryny. 🙂
Składniki na fit pierniczki:
Wykonanie:
Śmietanę przełożyć do szklanki, następnie dodać proszek do pieczenia i sodę. Wszystko należy dokładnie wymieszać i odstawić. W rondelku rozpuścić masło, miód, erytrol, i masło orzechowe. Wszystko podgrzewać do momentu połączenia się wszystkich składników, a następnie odstawić z palnika. Następnie do miski dodać przesianą mąkę i przyprawę do piernika wszystko pomieszać. Do mąki wbić jajko dodać zawartość rondelka oraz śmietanę z dodatkiem proszku do pieczenia i sody. Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Za pomocą dłoni wyrobić ciasto, z ciasta stworzyć kulę. Miskę przykryć folią i włożyć do schłodzenia do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, ciasto wyjąć i podzielić na 3 części. Blat lub stolnicę podsypać mąką i za pomocą wałka rozwałkować ciasto, następnie wyciąć pierniczki. Gotowe pierniczki ułożyć na papierze do pieczenia i piec 8-10 minut w 170 stopniach. Czas pieczenia jest uzależniony od grubości naszych pierniczków.
Fit lukier przygotować tak samo jak standardowy, ilość wody i soku z cytryny zależy od naszych upodobań. Gotowe pierniczki można przyozdobić lukrem, pokruszonymi orzechami i czekoladą lub zostawić bez dodatków!
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz tutaj
Jeśli chcesz podjać współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy