Jaglana szarlotka

utworzone przez | paź 8, 2022 | Desery, Przepisy

Jaglana szarlotka

Jaglana szarlotka to przepis na ciasto, które wyjdzie każdemu. Przepis jest tak banalnie prosty i szybki, że na pewno zagości w Twojej kuchni na dłużej! Sprawdź i przekonaj się w jak łatwy sposób wyczarować pyszny i zdrowy deser!

Składniki na jaglaną szarlotkę:

  •  kasza jaglana 200 g ( 2 woreczki)
  • jabłka 1,5 kg
  • cynamon 1 opakowanie
  • ksylitol/erytrol (ilość uzależniona od tego, jak kwaśne są jabłka)

Wykonanie:

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przesmażyć na patelni, a w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Jabłka dusić na patelni około 15 minut, dosłodzić erytrolem lub ksylitolem. Duszone jabłka doprawić kardamonem, cynamonem i imbirem do smaku. W międzyczasie kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu i lekko przestudzić.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć na niej jedne woreczek kaszy, całość wyrównać łyżka i obficie posypać cynamonem.
Na warstwę cynamonu wyłożyć jabłka a następnie resztę kaszy. Całość wyrównać łyżką i lekko docisnąć. Szarlotkę zapiec w piekarniku przez około 30 min w 180 stopniach,.  Gotowe ciasto wystudzić i posypać obficie cynamonem. Polecam kroić ciasto dopiero, gdy całkowicie wystygnie.

Jaglana szarlotka
Więcej przepisów znajdziesz tutaj

Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj

Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie

Zadbaj o swoje zdrowie!

Jeśli szukasz produktów, które wspomogą Twoją podróż do zdrowszego życia, zapraszam do odwiedzenia mojego sklepu online!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *