Jaglana szarlotka
Jaglana szarlotka to przepis na ciasto, które wyjdzie każdemu. Przepis jest tak banalnie prosty i szybki, że na pewno zagości w Twojej kuchni na dłużej! Sprawdź i przekonaj się w jak łatwy sposób wyczarować pyszny i zdrowy deser!
Składniki na jaglaną szarlotkę:
- kasza jaglana 200 g ( 2 woreczki)
- jabłka 1,5 kg
- cynamon 1 opakowanie
- ksylitol/erytrol (ilość uzależniona od tego, jak kwaśne są jabłka)
Wykonanie:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przesmażyć na patelni, a w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Jabłka dusić na patelni około 15 minut, dosłodzić erytrolem lub ksylitolem. Duszone jabłka doprawić kardamonem, cynamonem i imbirem do smaku. W międzyczasie kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu i lekko przestudzić.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć na niej jedne woreczek kaszy, całość wyrównać łyżka i obficie posypać cynamonem.
Na warstwę cynamonu wyłożyć jabłka a następnie resztę kaszy. Całość wyrównać łyżką i lekko docisnąć. Szarlotkę zapiec w piekarniku przez około 30 min w 180 stopniach,. Gotowe ciasto wystudzić i posypać obficie cynamonem. Polecam kroić ciasto dopiero, gdy całkowicie wystygnie.
Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy