Krem pomidorowy z serową grzanką dla insulinoopornych:
Masz ochotę na aromatyczny przepis na krem pomidorowy z ciągnącą się serową grzanką? Mam na to sposób! Dzięki mnie szybko wrócisz smakami do swoich ostatnich wakacji w Włoszech! Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a w dodatku zbilansowana pod insulinoopornych.
Składniki na krem pomidorowy z serową grzanką dla insulinoopornych:
- 400 ml passaty pomidorowej,
- 30g cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 30g mozzarelli twardej,
- 50g chleba żytniego,
- 5g masła (do posmarowania pieczywa),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, bazylia suszona, papryczka, szczypta erytrytolu.
Wykonanie kremu pomidorowego z serową grzanką dla insulinoopornych:
- Obrać cebulę i pokroić ją w kostkę. Następnie do przygotowanego rondelka wlać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, obrany i poszatkowany drobno czosnek oraz papryczkę (papryczek dodać tyle ile lubicie!).
- Wszystko przesmażyć (do złotego koloru albo 2-3 minuty), a następnie wlać passatę pomidorową.
- Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i erytrytolem.
- W międzyczasie przygotować dwie kromki chleba – jedną z nich posmarować masłem i dodać na nią ser mozzarella. Następnie przełożyć drugą kromką chleba i podsmażyć na nieprzywierającej patelni w celu zrobienia grzanki.
Smacznego!
Rozkład makroskładników:
Energia: 397 kcal
Białko: 17g
Węglowodany: 43g
Jeżeli chcesz zobaczyć w formie video jak przygotować ten przepis zapraszam Cię tutaj
Więcej przepisów na pyszne zupy i nie tylko znajdziesz tutaj
0 komentarzy