Składniki:
1 średniej wielkości dynia
2 małe szalotki
1 łyżka oleju kokosowego
1 duży batat
kilka gałązek świeżego rozmarynu
500 ml bulionu
Przyprawy: papryka ostra, chili, sól himalajska, pieprz czarny
Przygotowanie:
W pierwszym kroku kroimy dynię na ćwiartki, wydłubujemy pestki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na około 30-40 minut i układamy skórka do blachy. Następnie kroimy szalotkę w drobną kosteczkę i podsmażamy ją w garnku na oleju kokosowym. Batat obieramy kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka a całość zalewamy bulionem i gotujemy od momentu, aż ziemniak będzie miękki. Wyjmujemy dynię z piekarnika, studzimy i obieramy ze skórek.
Do gotowego wywaru dodajemy dorzucamy kilka gałązek rozmarynu i ulubione przyprawy, całość blendujemy na gładki krem. Gotowe!
0 komentarzy