Kulki mocy
Kulki mocy to przykład przekąski dzięki której możesz dostarczyć szybko energii, ale również troszkę słodkości do swojego codziennego dnia. Jest to świetny zamiennik dla tradycyjnych słodyczy, ale również sprawdzą się jako dodatek do posiłku u osób z insulinoopornością. Charakteryzują się one również świetnym orzechowym oraz miodowym smakiem. Przepis ten ostatnio przygotowywałam z ukochanymi seniorami podczas warsztatów kulinarnych. Zabawy nie było końca, a każdy z nas spędził czas w przemiłym towarzystwie. Dlatego zapraszam Was serdecznie po przepis!
Składniki na kulki mocy:
- ciecierzyca 1 puszka
- masło orzechowe 3 łyżki
- miód 4 łyżki
- kakao 2 łyżki + do obtoczenia
Wykonanie:
- Ciecierzycę odsączyć i przesypać do miski.
- Następnie dodać wszystkie składniki i zblendować.
- Gdyby masa była za rzadka możesz dodać łyżkę dowolnych płatków.
- Z powstałej masy formujemy kuleczki w wielkości orzecha i obtaczamy w kakao.
- Gotowe trufelki schładzamy w lodówce minimum 30 minut!
Przepis na jaglane kokoski
Składniki na jaglane kokoski:
- Kasza jaglana 100g,
- Wiórki kokosowe 60g+do obtoczenia
- Daktyle 100g
- Migdały (opcjonalnie do środka)
Wykonanie:
- Kaszę dokładnie opłukać pod wodą, nastepnie ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15-20 minut, po tym czasie odcedzić je i pokroić w mniejsze kawałki.
- Gotową kaszę przestudzić, następnie dodać wiórki, pokrojone daktyle i wszystko zblendować
- Z powstałej masy uformować kuleczki wielkości orzecha (opcjonalnie do środka włożyć migdała)
- Gotowe kuleczki schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Przepis na crunchy balls
Składniki na crunchy balls:
- płatki 110g (dowolne owsiane/jaglane/gryczane)
- masło orzechowe 4 łyżki
- miód 2 łyżki
- daktyle 50g
- płatki kukurydziane do obtoczenia
Wykonanie:
- Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, po tym czasie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
- Płatki zblendować blenderem, następnie dodać masło orzechowe, miód i daktyle.
- Wszystko połączyć w jednolitą zwartą masę.
- Następnie uformować kuleczki i obtoczyć w pokruszonych płatkach.
- Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy