Makaron ze szparagami i skórką pomarańczową.

utworzone przez | lip 5, 2022 | Przepisy

Makaron ze szparagami i skórką pomarańczową 🍊

Zobaczyłam  przepis na makaron ze szparagami na tik toku, jednak był w bardzo kalorycznej
wersji – w pierwotnym przepisie było pół szklanki parmezanu, a do tego ogrom śmietany 36%🤯.
Wzięłam sprawy w swoje ręce i o to jest.. kremowy, delikatny z orientalną nutka letni makaron ze szparagami! Zamiast zwykłego parmezanu, użyłam wegańskiego na bazie nasion słonecznika, a zamiast śmietanki mleczko kokosowe.
Od razu uprzedzam.. uzależnia! 😋

Składniki na makaron ze szparagami:

– makaron spaghetti 60g
– szparagi 4-5szt.
– pomarańcz 1/2 szt.
– masło 10g *
– mleczko koksowe 60 ml
– wegański parmezan/ nasiona słonecznika
– sól, pieprz do smaku

*masło można wymienić na oliwę lub olej kokosowy w tej samej ilości

makaron ze szparagami

Wykonanie:

Szparagi myjemy a następnie odrywamy zdrewniałe końce, wystarczy przełamać szparaga przy końcu łodyżki. Łodyżkę kroimy na 3 części i odkładamy na bok. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron.
Z połówki pomarańczy wyciskamy sok, a skórkę ścieramy na tarce. Wystarczą nam dosłownie dwie płaskie łyżeczki skórki.
Do rondelka wlewamy mleczko koksowe, skórkę i masło. Całość podgrzewamy mieszając cały czas trzepaczką, gdy składniki odpowiednio się połączyć stworzą jednolity kremowy sos, na koniec dodaj sok z pomarańczy, a sos zestaw z palnika.
Dwie minuty przed odcedzeniem makaronu do garnka wrzuć pokrojone szparagi. W zupełności wystarczy im chwila w gotującej się wodzie. Powinny być al dente. Całość odcedź, ale zostaw około 1/4 szklanki wody z makaronu. Odcedzony makaron dodaj do sosu i energicznie wymieszaj. Następnie włącz niewielki gaz pod garnkiem i dodawaj odrobine wody energicznie mieszając. Sos na początku będzie płynny, jednak mieszając cały czas po chwili się zredukuje. W momencie, gdy sos zacznie gęstnieć dodaj wege parmezan lub/i prażony słonecznik. Jeśli nie posiadasz wege parmezanu możesz dać zwykły. Gotowe danie przełóż dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz tutaj

Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj

Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Facebook