Najlepsza sałatka z figą
Sezon jesienny to czas na figi, dlatego na moim blogu pojawił się przepis na najlepszą sałatkę z figą. Osobiście uwielbiam figi za ich smak oraz właściwości zdrowotne. Ten niepozorny owoc zawiera ponad 12 g błonnika w 100 g, dodatkowo jest skarbnicą potasu, miedzi czy manganu. Figi wykazują również działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwpasożytnicze. Jako ciekawostkę dodam, że figi można jeść razem ze skórką!
Składniki na sałatkę z figą:
- roszponka 40 g
- figa 1 szt.
- awokado 30 g
- camembert 40 g
- cebula 10 g
- orzechy włoskie 5 g
- kiełki słonecznika
Sos miodowo musztardowy:
- miód 5g
- musztarda 5 g
- oliwa 5 ml
Wykonanie:
Warzywa oraz owoce umyć pod bieżącą wodą i następnie osuszyć.
Na głęboki talerz wyłożyć osuszoną roszponkę, awokado obrać i pokroić w plasterki. Cebulę kroimy w pióra, a figi oraz ser camembert w plasterki. Na suchej patelni podprażamy orzechy włoskie, w międzyczasie wykładamy wszystkie składniki na roszponkę. Składniki na sos umieszczamy w miseczce i mieszamy do momentu połączenia składników. Gotową sałatkę posypujemy orzechami i polewamy sosem miodowo-musztardowym. Smacznego!
Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy