Przepyszne naleśniki dla insulinoopornych!

utworzone przez | cze 21, 2023 | Desery, Kolacje, Przepisy, Śniadania

Naleśniki dla insulinoopornych

W zbliżający się weekend chciałabym przedstawić Wam przepyszny przepis na naleśniki, które sprawdzą się idealnie dla osób z insulinoopornością. Rozbudzają kubki smakowe, są puszyste i dzięki użyciu pełnoziarnistej mąki oraz odpowiednych dodatków zachowują one niski indeks glikemiczny. To co – kto się skusi? Zapraszam na przepis na smakowite naleśniki dla insulinoopornych!

 

 

naleśniki dla insulinoopornych

Składniki na naleśniki dla insulinoopotnych

  • mąka pełnoziarnista 40g,
  • mleko 40g,
  • twaróg półtłusty 100g,
  • oliwa 7g,
  • borówki 70g,
  • jajko,
  • woda 40ml.

Wykonanie naleśników dla insulinoopornych:

  1. Przygotuj większą miskę w celu połączenia wszystkich składników.
  2. Do naczynia dodaj mąkę, mleko, wodę, jajko, erytryrol i proszek do pieczenia.
  3. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszaj.
  4. W międzyczasie przygotuj nie przywierającą patelnię i rozgrzej na niej oliwę z oliwek.
  5. Usmaż 2 naleśniki.
  6. Po przygotowaniu naleśników na wierzch dodaj twarożek i go rozdrobnij.
  7. Przygotowane naleśniki posyp borówkami (mój tip: mogą być to też inne owoce jagodowe – mają niski indeks glikemiczny).

Wiele osób z insulinoopornością sądzi, że powinni zrezygnować ze swoich ulubionych potraw ze względu na to, że mają wysoki indeks glikemiczny. Często dotyczy to także naleśników. Dlatego chciałabym podzielić się kilkoma wskazówkami, jak zbilansować naleśniki dla insulinoopornych i cieszyć się smakiem bez żadnych zakazów 🙂

WYBRANE TIPY jak bilansować posiłki przy insulinooporności

  • Po pierwsze – powstaw na mąki >/ typ 1850. Cechują się one niższym indeksem glikemicznym, większą zawartością błonnika pokarmowego (który ma korzystny wpływ na sytość oraz glikemię poposiłkową), ale także wyższą wartością odżywczą. Ponadto wyróżniamy mąki produkowane z grubomielonych kasz czy zbóż. Zaliczamy do nich:
    • mąkę gryczaną,
    • mąkę owsianą,
    • mąkę z nasion strączkowych

Przedstawione propozycje mąk również cechują się niskim indeksem glikemicznym (np. mąki z nasion strączkowych zawierają wyższą zawartość białka) i bez problemu znajdziemy je w popularnych dyskontach 🙂

  • Po drugie – nie zapominaj o źródłu białka oraz tłuszczu w swoim posiłku. Dzięki temu obniżysz indeks glikemiczny całej potrawy. Może to być użyty przeze mnie twarożek, skyr, jogurt naturalny czy masło orzechowe, orzechy, oliwa z oliwek. Zjedzenie samych węglowodanów znacząco przyczyni się do wyrzutu insuliny, ale dzięki dodatku wspomnianych makrosładników zapewnisz sobie odpowiednią glikemię poposiłkową oraz zachowasz sytość na dłużej.
  • Nie patrz ślepo w indeks glikemiczny! W naszej diecie nie powinnyśmy skupiać się na produktach ,,zakazanych” i ,,dozwolonych”. Istotny jest balans, a w insulinooporności przydatnym narzędziem do komponowania posiłków (w tym naleśników dla insulinoopornych 🙂 ) jest ładunek glikemiczny o którym pisałam więcej tutaj.

Jest to kilka tipów, które przydadzą się insulinoopornym podczas komponowania swoich ulubionych potraw. W celu dowiedzenia się więcej zachęcam do zapoznania się wspomianym linijkę wyżej artykułem 🙂

Calość porcji naleśników dla insulinoopornych wynosi 453 kcal B: 28g T:18g W:48g

Jeżeli, chcesz dowiedzieć jak zacząć zdrowiej się odżywiać odsyłam Cię tutaj 

Potrzebujesz pomocy w zbilansowaniu diety? Napisz do mnie

Dodatkowo zapraszam Cię do zapisania się do darmowego newsletteru! tutaj

Zadbaj o swoje zdrowie!

Jeśli szukasz produktów, które wspomogą Twoją podróż do zdrowszego życia, zapraszam do odwiedzenia mojego sklepu online!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *