Omlet szarlotka dla insulinoopornych:
Jednym z pierwszych owoców kojarzących się z jesienią jest jabłko. To właśnie na przełomie października i listopada wypada okres zbiorów w sadach, warto więc włączyć ten przepyszny sezonowy owoc do swojej diety. Dziś proponuję wam proteinowy omlet dla insulinoopornych 🙂
Składniki na omlet szarlotka dla insulinoopornych:
- 100g jabłko,
- 20g białka WPC,
- 35g mąka orkiszowa typ 1850,
- 50g jajka kurzego – całe,
- 50g mleka 1,5% / napój roślinny,
- 5ml oliwy z oliwek.
Wykonanie omletu szarlotka dla insulinoopornych:
- Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę (im mniejsze pokrojone kostki, tym łatwiej będzie obrócić omlet).
- Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko i rotrzepujemy w celu połączenia składników.
- Następnie dodajemy mąkę i białko. Wszystko ze sobą mieszamy w celu zrobienia masy, która powinna być gęsta (jak na racuchy).
- Do naszej masy dodajemy przygotowane kostki jabłka i wszystko ze sobą mieszamy za pomocą łyżki.
- Patelnię rozgrzewamy i dodajemy oliwę z oliwek.
- Masę wlewamy na patelnię i smażymy na małym ogniu około 3-5 minut.
- Smażymy do zarumienienia po obu stronach.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami, ze swojej strony polecam świeże owoce 🙂
Smacznego 🙂
Rozkład makroskładników dla omletu szarlotka dla insulinoopornych:
Energia: 309 kcal
Białko: 27g
Tłuszcze: 12g
Węglowodany: 40g
Jeżeli chcesz zobaczyć w formie video jak przygotować ten przepis zapraszam Cię tutaj
Więcej przepisów na pyszne słodkie posiłki i nie tylko znajdziesz tutaj
0 komentarzy