Omlet szarlotka dla insulinoopornych

utworzone przez | paź 30, 2023 | Kolacje, Przepisy, Śniadania

Omlet szarlotka dla insulinoopornych:

Jednym z pierwszych owoców kojarzących się z jesienią jest jabłko. To właśnie na przełomie października i listopada wypada okres zbiorów w sadach, warto więc włączyć ten przepyszny sezonowy owoc do swojej diety. Dziś proponuję wam proteinowy omlet dla insulinoopornych 🙂

omlet szarlotka dla insulinoopornych

Składniki na omlet szarlotka dla insulinoopornych:

  • 100g jabłko,
  • 20g białka WPC,
  • 35g mąka orkiszowa typ 1850,
  • 50g jajka kurzego – całe,
  • 50g mleka 1,5% / napój roślinny,
  • 5ml oliwy z oliwek.

Wykonanie omletu szarlotka dla insulinoopornych:

  1. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę (im mniejsze pokrojone kostki, tym łatwiej będzie obrócić omlet).
  2. Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko i rotrzepujemy w celu połączenia składników.
  3. Następnie dodajemy mąkę i białko. Wszystko ze sobą mieszamy w celu zrobienia masy, która powinna być gęsta (jak na racuchy).
  4. Do naszej masy dodajemy przygotowane kostki jabłka i wszystko ze sobą mieszamy za pomocą łyżki.
  5. Patelnię rozgrzewamy i dodajemy oliwę z oliwek.
  6. Masę wlewamy na patelnię i smażymy na małym ogniu około 3-5 minut.
  7. Smażymy do zarumienienia po obu stronach.
  8. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ze swojej strony polecam świeże owoce 🙂

Smacznego 🙂

Rozkład makroskładników dla omletu szarlotka dla insulinoopornych:

Energia: 309 kcal

Białko: 27g

Tłuszcze: 12g

Węglowodany: 40g

Jeżeli chcesz zobaczyć w formie video jak przygotować ten przepis zapraszam Cię tutaj

Więcej przepisów na pyszne słodkie posiłki i nie tylko znajdziesz tutaj

Zadbaj o swoje zdrowie!

Jeśli szukasz produktów, które wspomogą Twoją podróż do zdrowszego życia, zapraszam do odwiedzenia mojego sklepu online!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook