Owsianka z borówkami i karmelizowanym bananem
Lato w pełni, stragany uginają się od owoców jagodowych z których, aż żal nie skorzystać. Dlatego przygotowałam przepis na owsiankę z borówkami i karmelizowanym bananem, w środku znajdziemy również masło orzechowe i skyr.
Borówki to owoce pełne antyoksydantów zawierają tylko 58 kcal
w 100 g, warto włączyć je do swojej diety nie tylko ze względu na smak, ale również właściwości zdrowotne, albowiem są źródłem cennego błonnika, antyoksydantów, potasu i manganu.
Składniki na owsiankę z borówkami:
- płatki owsiane 40g
- banan 60g (1/2 banana)
- woda 100 ml
- skyr waniliowy 100g *
- borówki 40g
- gorzka czekolada 10 g ( 1 kostka)
- masło orzechowe 10g
- masło/olej kokosowy 5g
- miód 10g
* jeśli nie jadasz nabiału skyr możesz wymienić na jogurt kokosowy lub sojowy.
Wykonanie:
Płatki wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą, płatki można również ugotować w rondelku z dodatkiem wody, jednak zalanie wrzątkiem jest szybszym sposobem i brudzi mniej naczyń ;). Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 5 min. W międzyczasie banan obrać i przekroić wzdłuż, na patelni rozpuść tłuszcz z i wyłożyć przekrojonego banana. Na patelnie dodać miód i rozprowadzić go po całej powierzchni. Owoc smażyć po 1-2 minut z każdej strony, starając wymieszać w słodkiej glazurze, gdy nabierze już rumianego koloru zdjąć z patelni. Na napęczniałe płatki wyłożyć skyr i masło orzechowe. Obok położyć banana, a całość posypać borówkami i pokrojoną czekoladą.
Smacznego!
Owsianka z borówkami i karmelizowanym bananem to 502 kcal
Białko: 19,2g
Tłuszcz: 16,4
Węglowodany: 71,4g
Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy