PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Dziś przepis trochę mniej dietetyczny, ale pieczone pierogi skrądną serce każdego.
Przepis możecie wykonać nie tylko na święta, ale również inne okazje np. z farszem szpinakowo-serowym lub mięsnym.
Pieczone piergoi możecie przygotować już dziś, zamrozić i upiec na świeżo w święta!
Składniki na pieczonne pierogi z kapustą i grzybami:
400g mąki pszennej
200g mąki pełnoziarnistej
7g drożdży suchych (1 opakowanie)
300ml mleka lub napoju roślinnego
70g masła
1 łyżka cukru
2 jaja
sól
Farsz:
750g kapusty kiszonej
200g pieczrek
70g suszonych grzybów
sól
pieprz
Do posmarowania:
sezam + jajko do posmarowania gotowych pierogów
Wykonanie:
Mleko, masło i cukier przełożyć do rondelka, wszystkie składniki podgrzać. Ściągnąć z palnika, gdy cukier się rozpuści. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną i mąkę pełnoziarnistą. Następnie dodać suche drożdże i sól. Do przepisu można również użyć świeżych drożdży, ale wcześniej należy przygotować zaczyń. Do miski dodać zawartość z rondelka i połączyć składniki za pomocą łyżki. Całe ciasto wyrobić dłońmi lub za pomocą specjalnego miksera. Ciasto powinno mieć jednolitą i sprężystą konsystencję. Ciasto nakryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1,5- 2 godzin. Kapustę kiszoną przełożyć do garna i zalać wodą, gotować pod przykryciem przez około 1,5 godziny, w międzyczasie obrać pieczarki i podusić na patelni. Można dodać odrobinę tłuszczu, ale ja robiłam bez. Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić. Kolejnym krokiem jest podsmażenie wszystkich składników na patelni. Wyrośnięte ciasto podzielić na części i rozwałkować, za pomocą szklanki wyciąć okręgi, do każdego pieroga nałożyć łyżeczkę farszu. Szczelnie zalepić pierożki, aby farsz nie wypłynął. Gotowe pierogi układać na papierze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Gotowe pierogi posypać sezamem, całość piec w 180 stopniach (góra-dół) przez 15-20 minut. Do momentu zarumienienia pierożków.
Więcej przepisów znajdziesz tutaj
Jeśli chcesz podjać współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy