PROPOZYCJE PRZEKĄSEK NA KARNAWAŁ
Jak wszyscy wiemy karnawał zbliża się wielkimi krokami. Tymaczasem zaczynamy się zastanawiać co takiego przyrządzić, aby zaskoczyć naszych znajomych. Dlatego ostatnio przedstawiałam Wam moje propozycje przekąsek na karnawał (pierwszą część postu możecie sprawdzić TUTAJ). Dzisiaj chciałabym Wam podrzucić kolejne propozycje przekąsek karnawałowych. Obiecuje, że będzie pysznie i kolorowo! Zapraszam do lektury!
PIECZONE KULKI Z CUKINII
Składniki
- 2 średnie cukinie
- Posiekana bazylia
- 1 kulka mozzarelli light
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- Przyprawy wedle uznania
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki bułki tartej
Cukinię umyć i osuszyć. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do większej miski, posolić i odstawić na około 10 minut. Po upływie tego czasu odsączyć z cukinii nadmiar wody. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Do naszej miski dodać startą mozzarellę, bułkę tartą, jajko oraz posiekaną bazylię (w celu podbicia smaku). Zamiast tego zioła możesz dodać szczypiorek bądź natkę pietruszki. Uformować kulki z naszej masy. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek. Piec około 20 minut.
MINI PIZZE Z CUKINII
Składniki:
- 1 duża cukinia
- Przecier pomidorowy
- Mały kawałek parmezanu
- Szczypta ziół prowansalskich, bazylii, oregano (wedle uznania)
Cukinię umyć i osuszyć. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Warzywo pokroić w plastry. Wysmarować je po łyżce przecieru pomidorowego. Następnie zetrzeć parmezan i posypać nim nasze małe pizze. Doprawić wedle uznania. Piec przez 15-20 minut.
ZIELONE NALEŚNIKI
Składniki:
- 4 garście szpinaku
- 200g mąki owsianej
- 2 jajka / 2 łyżki siemienia lnianego
- 250 ml mleka 2% / napoju roślinnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Szpinak umyć. Do wysokiego naczynia przełożyć szpinak, mleko/napój roślinny oraz mąsę. Zmiksować blenderem w celu uzyskania jednolitej masy. Dodać jajka. Jeśli chcesz zrobić wegańskie naleśniki zmiel 2 łyżki siemienia lnianego i połącz z 3 łyżkami wody. Następnie odłożyć w celu wytworzenia się żelu i dodać do masy. Ponownie zblendować. Patelnię do naleśników rogrzać. Smażyć 2 minuty po każdej stronie. Farsz przygotować wedle uznania. Ja zazwyczaj wykorzystuje serek kremowy i plastry łososia 😊
PIECZONY CAMEMBERT Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI
Składniki:
- 1 Camembert
- 20 pomidorków koktajlowych
- Gałązka rozmarynu
- 20g orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta ziół prowansalskich
- 1 bagietka
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Następnie dodać pomidorki koktajlowe i posiekane orzechy włoskie. Camembert położyć na środek naczynia, przyprawić i położyć gałązke rozmarynu. Piec przez 25 minut. Następnie masę przełożyć do mniejszego naczynia. Danie zjeść z dodatkiem kromek z bagietki.
SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA W CURRY
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1,5 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 3 lyżki zmielonych płatków kukurydzianych
Kalafior umyć, osuszyć i podzielić na główki. Następnie ugotować warzywo do miękkości (uważaj, aby nie były zbyt miękkie). W międzyczasie nastawić piekarnik na 220 stopni. Mąkę wymieszać z wodą i przyprawami. Zmiksować na jednolitą masę. Płatki kukurydziane oddzielnie zmielić. Główki kalafiora zamoczyć najpierw w naszej masie, a potem w płatkach. Wyłożyć ją na blachę do pieczenia. Piec 20 minut do momentu uzyskania złocistego koloru.
CZEKOLADOWY BUDYŃ JAGLANY
Składniki:
- 2 szklanki mleka 2%
- 140g kaszy jaglanej
- 6 łyżki kakao
- 1 łyżeczka erytrytolu
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z recepturą na opakowaniu. Następnie przełożyć do rondelka i gotować na mleku cały czas mieszając. Uzyskaną masę wystudzić i zmiksować wraz z kakao i erytrytolem na jednolitą masę. Jeżeli budyń będzie zbyt gęsty dodać więcej mleka. Podawać z ulubionymi owocami.
CHIPSY WARZYWNE
Składniki:
- 1 batat
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 burak
- Przyprawy wedle uznania
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Warzywa umyć, obrać i wysuszyć. Pokroić na plastry lub słupki. Naczynie żaroodporne wyłozyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Warzywa przełożyć do miski i doprawić wedle uznania. Następnie wyłożyć je do naczynia żaroodpornego i piec około 1 godziny.
WARZYWNE MUFFINKI
Składniki:
- 250g mąki owsianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 180 ml mleka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 150 g szpinaku
- Kilka plastrów chudej szynki z kurczaka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- Łyżeczka oregano
- Łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotować miskę i przesypać mąkę, proszek do pieczenia i szpinak. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Następnie na łyżce oliwy z oliwek usmażyć pokrojoną drobno cebulę. Roztrzepane jajka, mleko, jogurt naturalny, pokrojone plastry szynki, oraz podsmażoną cebulę dodać do masy i ponownie zmiksować. Dodać posiekany czosnek i resztę przypraw. Ponownie wszystko ze sobą wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę przelać do natłuszczonych foremek do muffinek. Piec 20 minut.
CO MYŚLICIE O WYMIENIONYCH PROPOZYCJACH PRZEKĄSEK NA KARNAWAŁ?
Jest to tylko kilka z moich pomysłów jak umilić ten wyjątkowy czas. Jeśli masz ochotę na więcej inspiracji zapraszam Ciebie na mojego instagrama 🙂
Jeżeli, chcesz dowiedzieć jak zacząć zdrowiej się odżywiać odsyłam Cię tutaj
Potrzebujesz pomocy w zbilansowaniu diety? Napisz do mnie
Dodatkowo zapraszam Cię do zapisania się do darmowego newsletteru! tutaj
0 komentarzy