Proteinowe ciasto z owocami
Proteinowe ciasto z owocami jest przepisem, który przypadnie do gustu nie tylko osobą ćwiczącym na siłowni, ale również tym, którzy lubią zjeść po prostu smacznie. Wysoka zawartość białka w cieście proteinowym zapewnia sytość na długo, dzięki czemu kawałek ciasta może stanowić świetną przekąskę w ciągu dnia!
Składniki na proteinowe ciasto:
- jaja 2 szt.
- serek wiejski wysokobiałkowy 200g
- erytrol 20g (można dodać więcej)
- WPC 50g
- skyr naturalny 60g
- mąka kokosowa 20g
- mąka pszenna 75g
- sok i skórka z 2 cytryn
- ulubione owoce 60 g
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Moja forma to szklane naczynie z Ikei o wymiarach 21 x 15 cm
Wykonanie:
Cytryny sparzyć, a następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Nigdy nie ścieramy białej skórki, ponieważ ma ona gorzki posmak. Następnie wyciśnięty sok z cytryn przelewamy do miseczki i do soku dodajemy serek wiejski oraz skyr. Całość blendujemy na gładką masę za pomocą blendera. W drugiej misce roztrzepujemy dokładnie jajka i dodajemy mąkę koksowa, pszenną, proszek do pieczenia oraz odżywkę białkową. Gdy cała masa będzie przypominała zwartą masę dodajemy zblendowany serek wiejski. Wszystko łączymy mikserem i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub formy na ciasto. Wierzch posypujemy ulubionymi owocami. Na moim cieście znalazły się borówki i wiśnie, ale możesz użyć jakich tylko chcesz owoców. Ciasto pieczemy 40 min w 160 stopniach, następnie studzimy i jemy ze smakiem!
912 kcal, B:100g, T:22g, W:76g
Więcej przepisów znajdziesz tutaj
Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy