Pudding chia z owocamu
Pudding chia z owocami to lekki deser, który syci na długo. Nasiona chia to małe czarne kuleczki pochodzące od Salvia hispanica, czyli rośliny pochodzącej z Meksyku i Gwatemalii. Według starożytnych majów słowo ,,chia” określało siłę, te małe nasionka dostarczają organizmowi błonnik pokarmowy, kwasy omega-3, minerały np. mangan, fosfor, miedź, cynk i wiele innych. Dodatkowo mają działanie przeciwutleniające, które zwalczają wolne rodniki, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko występowania nowotworów. Nasiona chia kryją w sobie kwas chlorogenowy, który obniża ciśnienie krwi oraz kwas kawowy, którego działaniem jest zmniejszanie stanów zapalnych.
Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś nasion chia, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Składniki pudding chia (2 porcje) :
WARSTWA CIEMNA:
- 100 ml mleka roślinnego (lub zwykłego)
- 1 łyżka nasion chia
- 40 g suszonych daktyli
- 1 banan
- 1 łyżka kakao
WARSTWA JASNA:
- 200g jogurtu gęstego (może być typu greckiego lub grecki)
- 3 łyżki nasion chia
DODATKI:
- 100g borówek do przełożenia i dekoracji
- 1 łyżeczka surowego kakao
- gryka ekspandowana
- liski mięty
Wykonanie:
Wykonanie puddingu chia rozpoczynamy od przygotowania naczynia do blendowania. W misce umieszczamy daktyle, banana, mleko roślinne, chia, erytrol i kakao. Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę i przekładamy do szklaneczek. Ja zawszę porcję dzielę na oko i tą metodę również polecam Tobie. Szklaneczki z czekoladową masą umieszczamy w lodówce na minimum 15 minut. Gdy pudding chia się chłodzi przystępujemy do wykonania białej warstwy, gęsty jogurt umieszczamy w miseczce i dodajemy do niego odmierzone nasiona chia. Całość łączymy za pomocą łyżki. Gęsty jogurt możesz również zastąpić skyrem lub naturalny serkiem homogenizowanym. Do zgęstniałej, lekko stabilnej warstwy czekoladowej dodajemy garść borówek, warto zostawić kilka sztuk do dekoracji. Na owoce wykładamy jogurt z nasionami chia. Całość dekorujemy owocami, surowym ziarnem kakao i gryką ekspandowaną. Deser można zjeść od razu lub zostawić na później, ja zawszę przygotowuję większą ilości i mam na następny dzień.
1 porcja deseru to: 403 kcal
Białko: 10,3 g
Tłuszcz: 15,3 g
Węglowodany: 57,9 g
Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy