Racuchy z jabłkami dla insulinoopornych:
Racuchy z jabłkami to według mnie must have tej jesienii. Charakteryzują się niesamowitym smakiem, a roznoszący się cynamonowy zapach po kuchnii to coś co uwielbiam. Ponadto są szybkie do zrobienia, więc bez problemu przygotujesz je przed pracą.
Składniki na racuchy z jabłkami dla insulinoopornych:
- 1 jajko,
- 70g kefiru,
- 35g mąki orkiszowej typ 1850,
- 100 serka proteinowego o smaku waniliowym (ja kupiłam z Lidla),
- 100g jabłka,
- 7g oliwy z oliwek,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 2g proszku do pieczenia.
Wykonanie racuchów z jabłkami dla insulinoopornych:
- Do miski wbij jajko, wlej kefir i dodaj serek proteinowy. Wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą trzepaczki.
- Następnie do masy dodaj cynamon i proszek do pieczenia.
- Ponownie za pomocą trzepaczki wymieszaj wszystkie składniki aż do momentu kiedy masa będzie jednolita.
- W kolejnym etapie umyj jabłko i pokrój je w kostkę. Dodaj do przygotowanej masy i połącz wszystkie składniki za pomocą łyżki.
- W międzyczasie rozgrzej patelnie i dodaj oliwę z oliwek.
- Następnie przelej masę na patelnię w celu usmażenia racuchów – racuchy smaż po obu stronach do złocistego koloru.
- Podaj z ulubionymi dodatkami i gotowe! (u mnie były to figi i posiekane orzechy).
Smacznego 🙂
Rozkład makroskładników dla racuchów z jabłkami dla insulinoopornych:
Energia: 436 kcal
Białko: 28g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 45g
Jeżeli chcesz zobaczyć w formie video jak przygotować ten przepis zapraszam Cię tutaj
Więcej przepisów na pyszne przepisy i nie tylko znajdziesz tutaj
0 komentarzy