Sałatka z camembertem i winogronami dla insulinoopornych:
Sałatka z camembertem i winogronami to smaczna propozycja szybkiego posiłku dla każdej jesieniary. Połączenie słodkiego smaku z wytrawnym przyniesie Twoim kubkom smakowym przyjemną ucztę, a odpowiednie zbilansowanie sałatki – potrzebną energię do działania na cały dzień. Wystarczy poświęcić 10 minut, a Twój organizm Ci z pewnością podziękuje!
Składniki na sałatkę z camembertem i winogronami dla insulinoopornych:
- 2 garście (około 50g) szpinaku,
- 50g sera camembert,
- 10g orzechów laskowych,
- 30g winogron czerwonych,
- 100g pomidorków koktajlowych.
Składniki dressingu:
- 5g musztardy,
- 5g miodu (jeżeli chcesz, żeby sos był słodszy możesz dodatkowo dosłodzić erytrytolem),
- 5g oliwy z oliwek.
Wykonanie sałatki z camembertem i winogronami dla insulinoopornych:
- Przygotuj miskę.
- Następnie umyj warzywa i winogrona.
- Do przygotowanej miski włóż liście szpinaku.
- Pomidorki i winogrona pokrój na pół, a ser camembert na mniejsze plasterki. Składniki połącz ze szpinakiem w celu zrobienia sałatki.
- Orzechy włoskie posiekaj i posyp nimi sałatkę.
- Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj.
- Następnie przygotuj osobne naczynie w celu przygotowania dressingu. Dodaj musztardę, miód (ewentualnie wspomniany wcześniej erytrytol), oliwę z oliwek i wszystko ze sobą wymieszaj dokładnie.
- Polej gotowym dressingiem sałatkę i gotowe!
Na zdjęciu można zauważyć, że mój sos był gęsty, gdyż całą noc spędził w lodówce. Jeżeli wolisz bardziej płynne dressingi dodaj do nich więcej wody 🙂
Rozkład makroskładników dla sałatki z camembertem i winogronami dla insulinoopornych:
Energia: 388 kcal
Białko: 13g
Tłuszcze: 29g
Węglowodany: 20g
Jeżeli chcesz zobaczyć w formie video jak przygotować ten przepis zapraszam Cię tutaj
Więcej przepisów na pyszne sałatki i nie tylko znajdziesz tutaj
0 komentarzy