SAŁATKA Z PIECZONYM BATATEM
Przygotowałam tą sałatkę na ostatni piknik pilatesowy i sprawdziła się świetnie – dziewczynom smakowało, a to najważniejsze❤️.
Świeże warzywa, chrupiący słonecznik, lekko słodki batat i orientalny sos orzechowy to połączenie idealne, dlatego zdradzę Wam przepis na to zdrowe cudo!
Składniki na sałatkę z pieczonym batatem (4 porcje)
– batat 1 szt.
– szpinak 100g
– ser feta 100g
– ciecierzyca 150g
– nasiona słonecznika 2 łyżki
– pomidorki koktajlowe 8-10 szt.
Sos:
– masło orzechowe 1 łyżka
– sos sojowy 2 łyżeczki (małe)
– chlust wody
– olej/oliwa 2 łyżki
– sok z cytryny 1 łyżeczka
Wykonanie:
Batat obieramy i kroimy w kostkę, a następnie przekładamy na blaszkę do pieczenia. Słodkiego ziemniaka pieczemy do miękkości około 20 min w 190 stopniach. Czas pieczenia będzie zależny od wielkości i szerokości kostki w jaką będzie pokrojony ziemniak.
Warzywa myjemy i osuszamy, a następnie przekładamy na deskę do krojenia. Szpinak osuszamy i przekładamy do miski lub głębokiego talerza. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, ser feta pokroić w kostkę. Nasiona słonecznika podprażyć na suchej patelni i zdjąć z palnika. Ciecierzycę odsączyć z aquafaby i dokładnie wypłukać na sitku do momentu, aż przestanie się pienić. Gotową ciecierzycę osuszyć i odłożyć. Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do miski i tworzymy kolorową kompozycję.
Całość posypać nasionami i polać sosem orzechowym. Smacznego!
Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy