Wegańskie placuszki a la szarlotka

utworzone przez | sty 26, 2022 | Przepisy

WEGAŃSKIE PLACUSZKI A LA SZARLOTKA 

Wegańskie placuszki to idealne śniadanie dla wegan oraz osób chcących ograniczyć spożycie produktów odzwierzęcych.  Dzisiejszy przepis powstał przez przypadek, mianowicie miałam ochotę na omlet a la szarlotka, ale nie miałam jajek 😅. Jednak dla chcącego nic trudnego… i oto doszlifowany przepis na placuszki wegańskie a la szarlotka 🥧.

Składniki na 1 porcje:

– Jabłko 120 g (1 małe jabłko)
– Cynamon (możecie dodać tez kardamon)
– Erytrol 10 g
– Mąka orkiszowa 20g
– Wiśnie 100g
– Mąka ziemniaczana 5 g
– Masło orzechowe

Wykonanie:

Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ja nie obieram jabłka, ale jeśli przeszkadza Wam skórka możecie śmiało obierać. Następnie dodać mąkę, słodzik, cynamon i wymieszać, mąka powinna obtoczyć całe jabłko. Jeśli jabłko jest mocno soczyste, warto dodać więcej mąki.
Na patelni rozgrzać odrobine oleju kokosowego i smażyć na małym ogniu pod przykrywką na złoty kolor z obu stron. Wiśnie wrzucić do rondelka, podlać odrobiną wody i dusić przez kilka minut. Następnie dodać mąkę ziemniaczana i wszystko połączyć za pomocą trzepaczki. Gotowe placuszki polać wiśniami i masłem orzechowym. 

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz tutaj

 Jeśli chcesz podjać współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj

Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie

wegańskie placuszki

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Facebook