Wspomóż swój mózg naturalnie

utworzone przez | mar 17, 2021 | Blog

 

 

Naturalne przyprawy

Niepozorne zioła i przyprawy niosą za sobą więcej korzyści niż może nam się wydawać. Znajdziemy je w każdej kuchni, na co dzień używane są aby wzbogacić smak i aromat potraw.Przyprawy od wieków są wykorzystywane w produkcji medykamentów stosowanych w medycynie alternatywnej i konwencjonalnej. Właściwości lecznice uzależnione są od zawartych w nich związków chemicznych, które mogą mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Jakość naszego zdrowia jest uwarunkowana od prawidłowego funkcjonowania naszego całego organizmu, szczególnie mózgu. Jest odpowiedzialny za prawidłowe działanie wielu procesów takich jak kontrolowanie podstawowych odruchów (połykanie, kaszel, wymioty), ośrodków sensorycznych czy też pamięci. Nasze życie jest bodźcowanie ze wszystkich stron, mamy problemy z koncentracją, pamięcią czy radzeniem sobie z wszechobecnie występującym stresem. Negatywny wpływ na prace naszego mózgu powoduje niebieskie światło emitowane przez urządzenia elektryczne (telefony, komputery, telewizory), które są obecne codziennie w naszym życiu. Warto poprawić jakość naszego życia, za pomocą włączenia do diety naturalnych ziół i przypraw.

Rozmaryn

Rozmaryn jest używany od wieków jako przyprawa poprawiająca pamięć, dziś szczególnie polecany jest osobom po 65 roku życia. Roślina ta zawiera składnik zwany kwasem karnozowym, który może zwalczyć uszkodzenia w mózgu spowodowane przez wolne rodniki. Regularne stosowanie rozmarynu pomaga w obniżeniu hormonu stresu czyli kortyzolu. Można go także wykorzystać do sporządzania naparów jak oraz przyprawiania dań mięsnych.

Kurkumina

Kurkuminę otrzymujemy z kłączy ostrzyżu długiego, zwanego inaczej kurkumą, ponadto wykazuję właściwości neuroprotekcyjne, ponieważ hamuje procesy oksydacji i redukuje stany zapalne w organizmie. Posiada również zdolność do przenikania bariery krew-mózg. Powoduje wzrost stężenia glutationu, który należy do przeciwutleniaczy. Przyswajalność kurkuminy jest niska, dlatego warto szukać suplementów w których dodatkowo znajduje się ekstrakt owoców czarnego pieprzu, które poprawiają przyswajalność kurkuminy.

 

 

Kurkuma

Cynamon

Jego zapach kojarzy się ze świątecznymi potrawami, jednak dzięki jego prozdrowotnymi właściwościom powinniśmy stosować go nie tylko od święta, ale i na co dzień. Cynamon jest pozyskiwany z wysuszonej kory drzew cynamonowca, zawiera aldehyd cynamonowy, który wykazuje działanie antynowotworowe.
Spożywanie cynamonu może ochronić nas przed wystąpieniem lub rozwojem chorób neurologicznych, które uszkadzają neurony w naszym mózgu. Związki przeciwzapalne i przeciwutleniacze zawarte w cynamonie, opóźniają proces starzenia się mózgu oraz całego organizmu, oprócz tego pozytywnie wpływają na naszą pamięć i koncentracje. 

Pieprz cayenne

Przyprawa bogata w witaminy i minerały, swoje zastosowanie znalazła w medycynie ludowej. Swój smak zawdzięcza zawartej w nim kapsaicynie, jest to związek chemiczny podrażniający kubki smakowe, co powoduję uczucie pieczenia. Jednakże badania dowodzą, że regularne spożywanie pieprzu cayenne podnosi poziom wydzielania endorfin oraz ma działanie przeciwbólowe. Regularne dodawanie pieprzu do potraw pozytywnie wpływa na niwelowanie bólu głowy.

Imbir

Jest zaliczany do najstarszych leków naturalnych, dzięki swoim właściwościom rozgrzewających już w średniowieczu był wykorzystywany w leczeniu przeziębień. Świeży korzeń imbiru ma właściwość antyoksydacyjne, pomaga zwalczać wolne rodniki w naszym organizmie. Regularne stosowanie korzenia imbiru pomaga w leczeniu migren oraz współwystępujących mdłości. Oprócz tego ma pozytywny wpływ na polepszenie ukrwienia mózgu, co przekłada się przede wszystkim na lepszą koncentracje oraz pamięć.

Mózg stanowi centrum dowodzenia w naszym organizmie, aby wszystkie procesy zachodziły prawidłowo niezbędna jest zdrowa dieta bogata w witaminy i minerały. Jeżeli nasz jadłospis będzie odpowiednio zbilansowany, nasz mózg na pewno odwdzięczy się sprawnym funkcjonowaniem.


Naturalne przyprawy

Niepozorne zioła i przyprawy niosą za sobą więcej korzyści niż może nam się wydawać. Znajdziemy je w każdej kuchni, na co dzień używane są aby wzbogacić smak i aromat potraw.Przyprawy od wieków są wykorzystywane w produkcji medykamentów stosowanych w medycynie alternatywnej i konwencjonalnej. Właściwości lecznice uzależnione są od zawartych w nich związków chemicznych, które mogą mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Jakość naszego zdrowia jest uwarunkowana od prawidłowego funkcjonowania naszego całego organizmu, szczególnie mózgu. Jest odpowiedzialny za prawidłowe działanie wielu procesów takich jak kontrolowanie podstawowych odruchów (połykanie, kaszel, wymioty), ośrodków sensorycznych czy też pamięci. Nasze życie jest bodźcowanie ze wszystkich stron, mamy problemy z koncentracją, pamięcią czy radzeniem sobie z wszechobecnie występującym stresem. Negatywny wpływ na prace naszego mózgu powoduje niebieskie światło emitowane przez urządzenia elektryczne (telefony, komputery, telewizory), które są obecne codziennie w naszym życiu. Warto poprawić jakość naszego życia, za pomocą włączenia do diety naturalnych ziół i przypraw.

Rozmaryn

Rozmaryn jest używany od wieków jako przyprawa poprawiająca pamięć, dziś szczególnie polecany jest osobom po 65 roku życia. Roślina ta zawiera składnik zwany kwasem karnozowym, który może zwalczyć uszkodzenia w mózgu spowodowane przez wolne rodniki. Regularne stosowanie rozmarynu pomaga w obniżeniu hormonu stresu czyli kortyzolu. Można go także wykorzystać do sporządzania naparów jak oraz przyprawiania dań mięsnych.

Kurkumina

Kurkuminę otrzymujemy z kłączy ostrzyżu długiego, zwanego inaczej kurkumą, ponadto wykazuję właściwości neuroprotekcyjne, ponieważ hamuje procesy oksydacji i redukuje stany zapalne w organizmie. Posiada również zdolność do przenikania bariery krew-mózg. Powoduje wzrost stężenia glutationu, który należy do przeciwutleniaczy. Przyswajalność kurkuminy jest niska, dlatego warto szukać suplementów w których dodatkowo znajduje się ekstrakt owoców czarnego pieprzu, które poprawiają przyswajalność kurkuminy.


Kurkuma

Cynamon

Jego zapach kojarzy się ze świątecznymi potrawami, jednak dzięki jego prozdrowotnymi właściwościom powinniśmy stosować go nie tylko od święta, ale i na co dzień. Cynamon jest pozyskiwany z wysuszonej kory drzew cynamonowca, zawiera aldehyd cynamonowy, który wykazuje działanie antynowotworowe.
Spożywanie cynamonu może ochronić nas przed wystąpieniem lub rozwojem chorób neurologicznych, które uszkadzają neurony w naszym mózgu. Związki przeciwzapalne i przeciwutleniacze zawarte w cynamonie, opóźniają proces starzenia się mózgu oraz całego organizmu, oprócz tego pozytywnie wpływają na naszą pamięć i koncentracje. 

Pieprz cayenne

Przyprawa bogata w witaminy i minerały, swoje zastosowanie znalazła w medycynie ludowej. Swój smak zawdzięcza zawartej w nim kapsaicynie, jest to związek chemiczny podrażniający kubki smakowe, co powoduję uczucie pieczenia. Jednakże badania dowodzą, że regularne spożywanie pieprzu cayenne podnosi poziom wydzielania endorfin oraz ma działanie przeciwbólowe. Regularne dodawanie pieprzu do potraw pozytywnie wpływa na niwelowanie bólu głowy.

Imbir

Jest zaliczany do najstarszych leków naturalnych, dzięki swoim właściwościom rozgrzewających już w średniowieczu był wykorzystywany w leczeniu przeziębień. Świeży korzeń imbiru ma właściwość antyoksydacyjne, pomaga zwalczać wolne rodniki w naszym organizmie. Regularne stosowanie korzenia imbiru pomaga w leczeniu migren oraz współwystępujących mdłości. Oprócz tego ma pozytywny wpływ na polepszenie ukrwienia mózgu, co przekłada się przede wszystkim na lepszą koncentracje oraz pamięć.

Mózg stanowi centrum dowodzenia w naszym organizmie, aby wszystkie procesy zachodziły prawidłowo niezbędna jest zdrowa dieta bogata w witaminy i minerały. Jeżeli nasz jadłospis będzie odpowiednio zbilansowany, nasz mózg na pewno odwdzięczy się sprawnym funkcjonowaniem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Facebook