Tofu z makaronem ryżowym w sosie orzechowym o niskim indeksie glikemicznym!
Mając insulinooporność często spotykamy się z stwierdzeniem, że musimy zrezygnować z ulubionych produktów spożywczych cechującymi się najczęściej wysokim indeksem glikemicznym. Przykładem takiego produktu jest makaron ryżowy. Jednak czy koniecznie tak musi być? W takim przypadku warto sięgnąć po różne alternatywy. Będąc ostatnio na zakupach natknęłam się na makaron ryżowy, ale…… wykonany z brązowego ryżu! Jak wiemy żywność pełnoziarnista wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym. Dlatego wykorzystanie tego rodzaju ryżu z połączeniu z odpowiednią porcją białka i zdrowego tłuszczu da nam pyszny, orientalny oraz o niskim indeksie glikemicznym danie! Wobec tego zapraszam serdecznie na zapoznanie się z przepisem na tofu z makaronem ryżowym w sosie orzechowym o niskim indeksie glikemicznym.
Składniki na tofu z makaronem ryżowym w sosie orzechowym o niskim indeksie glikemicznym:
- 100g wędzonego tofu,
- 50g brązowego makaronu ryżowego,
- 3g oliwy,
- 60g papryki czerwonej,
- 120g cukinii,
- 10 g orzechów ziemnych
Składniki na sos:
- 15g łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 ząbek czosnku,
- trochę wody,
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Makaron ryżowy ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Warzywa umyć, a następnie osuszyć.
- Cukinię ukroić w półksiężyce, a paprykę i tofu w kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać pokrojone warzywa.
- Gdy warzywa będą już al. dente dodać tofu i przesmażyć je z obu stron.
- W międzyczasie przygotować orzechowy sos – w miseczce wymieszać masło orzechowe, przeciśnięty przez praskę
czosnek, sos sojowy, odrobinę wody i sok z cytryny. - Następnie na patelnię wlać gotowy sos i gotować przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Na talerz nałóżyć gotowe danie i posypać dodatkami.
Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy