Fit gołąbki dla insulinoopornych:
Przyznajmy się – kto z nas nie lubi pysznych obiadów jak u mamy? W rzeczywistości bywa tak, że będąc na redukcji czy mając insulinooporność nasze ukochane obiady z dzieciństwa nie są odpowiednio zbilansowane. Dlatego nie umniejszając naszym kochanym mamom przygotowałam trochę odchudzony i zbilansowany przepis na fit gołąbki. Dodatkowo zachowałam smak klasyki i tradycji! To co – gotowi?
Składniki na fit gołąbki dla insulinoopornych:
- 600g mielonego mięsa drobiowego,
- 600g białej kapusty,
- 100g brązowego ryżu,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku,
- 20g oliwy z oliwek.
Składniki na sos pomidorowy:
- 500g passaty pomidorowej,
- 250 ml bulionu warzywnego/wody,
- sól, pieprz.
Wykonanie fit gołąbków dla insulinoopornych:
- Przygotuj sobie dużą miskę która posłuży Ci do przygotowania gołąbków.
- W dalszej kolejności poszatkuj drobno kapustę, obierz i pokrój w kostkę cebulę.
- Następnie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na oliwie z oliwek.
- W międzyczasie ugotuj ryż al dente.
- Do naczynia przełóż umyte wcześniej mięso mielone z kurczaka, dodaj przygotowane warzywa, ugotowany ryż i jajka.
- Dopraw do smaku i wymieszaj wszystkie składniki w jednolitą masę.
- Następnie uformuj kotleciki i ułóż je na blaszce do pieczenia.
- Przygotuj sos pomidorowy – passatę pomidorową połącz z bulionem warzywnym lub wodą.
- Następnie przygotowany sos pomidorowy dolej do gołąbków.
- Wszystko piecz przez 40 minut w 180 stopniach.
Moja rada: Przede wszystkim blaszkę możecie wyłożyć liśćmi kapusty. W rzeczywistości sos będzie miał więcej aromatu. Przyznaję się, że w trakcie robienia przepisu zapomniałam o tym 😀
Jeżeli chcesz zobaczyć w formie video jak przygotować ten przepis zapraszam Cię tutaj
Więcej przepisów na pyszne obiady i nie tylko znajdziesz tutaj
Można wiedzieć ile mają białka, tłuszczu i węglowodanów?