Bowl z indykiem w sosie teriyaki
Bowl z indykiem w sosie teriyaki to danie, które pozwala wyczyścić lodówkę z resztek.
Składniki na bowla z indykiem:
- ryż 40g
- awokado 30g
- cukinia 100g
- marchewka 45g
- pietruszka 30g
- pomidorki koktajlowe 5 szt.
- pierś z indyka 180g
- sos teriyaki 20g
- oliwa 10g
- sezam 5g
Wykonanie:
Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miseczki. Całość polać sosem teriyaki i połową oliwy, dokładnie wymieszać całość odłożyć do zamarynowania na godzinę, jeśli nie mamy czasu nie można pominąć ten krok i od razu udusić mięso na patelni. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zawsze staram się pokroić w różne kształty dzięki czemu, całe dania wygląda apetyczniej. Pokrojone warzywa wymieszać resztą oliwy i ulubionymi przyprawami w moim przypadku jest to granulowany czosnek, oregano, chili, sól i pieprz. Na patelni zgrillować warzywa, aby pozostały al dente. W międzyczasie obrać i pokroić awokado w plasterki, a pomidorki na połówki. Do miski przełożyć ryż, pomidorki, uduszonego indyka, grillowaną marchewkę i pietruszkę oraz cukinię. Na środek położyć pokrojone awokado. Całość posypać sezamem.
Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy