Bowl z indykiem w sosie teriyaki

utworzone przez | lip 16, 2022 | Przepisy

Bowl z indykiem w sosie teriyaki

Bowl z indykiem w sosie teriyaki to danie, które pozwala wyczyścić lodówkę z resztek.

Składniki na bowla z indykiem:

  • ryż 40g
  • awokado 30g
  • cukinia 100g
  • marchewka 45g
  • pietruszka 30g
  • pomidorki koktajlowe 5 szt.
  • pierś z indyka 180g
  • sos teriyaki 20g
  • oliwa 10g
  • sezam 5g
bowl z indykiem

Wykonanie:

Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miseczki. Całość polać sosem teriyaki i połową oliwy, dokładnie wymieszać całość odłożyć do zamarynowania na godzinę, jeśli nie mamy czasu nie można pominąć ten krok i od razu udusić mięso na patelni.  Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zawsze staram się pokroić w różne kształty dzięki czemu, całe dania wygląda apetyczniej. Pokrojone warzywa wymieszać resztą oliwy i ulubionymi przyprawami w moim przypadku jest to granulowany czosnek, oregano, chili, sól i pieprz.  Na patelni zgrillować warzywa, aby pozostały al dente. W międzyczasie obrać i pokroić awokado w plasterki, a pomidorki na połówki. Do miski przełożyć ryż, pomidorki, uduszonego indyka, grillowaną marchewkę i pietruszkę oraz cukinię. Na środek położyć pokrojone awokado. Całość posypać sezamem. 

Więcej przepisów znajdziesz tutaj

Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj

Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Facebook