BOWL Z ŁOSOSIEM I DIPEM Z AWOKADO DLA INSULINOOPORNYCH!
Brakuje ci czasu, a masz chęć na pyszną domową śródziemnomorską kuchnię? Nic prostszego! Zapraszam na szybki obiad dla insulinoopornych – bowl z łososiem i dipem z awokado.
Składniki na bowl z łososiem dla insulinoopornych:
- łosoś wędzony 75g,
- ciecierzyca 50g,
- papryka 100g,
- ryż brązowy 30g,
- garść rukoli.
Składniki na dip z awokado:
- awokado 30g,
- oliwa z oliwek 5g,
- pesto zielone 5g,
- cebulka czerwona 30g,
- woda 50 ml,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
1. Przygotowujemy garnek, wlewamy wodę i czekamy aż się zagotuje. Następnie wrzucamy brązowy ryż i gotujemy go al dente.
2. Później obierz awokado, cebulkę i pokrój je drobno. Wrzuć je do blendera wraz z oliwą z oliwek oraz pesto.
3. Następnie do dipu dodaj wodę. Protip: jeśli chcesz aby sos był gęstszy możesz wlać jej mniej. W następnej kolejności przypraw solą i pieprzem. Wszystko zblendować na gładką masę.
4.Przygotuj duży talerz i małą miseczkę.
5.Przygotowany dip przekładamy do uprzednio przygotowanej miseczki, a następnie umieszczamy ją na środku talerza.
6. Z kolei wędzonego łososia pokrój w kostkę, a paprykę w paski.
7. Ciecierzycę odlej z zalewy.
8. Wszystkie przygotowane składniki – pokrojonego łososia, paprykę, ryż i ciecierzycę układamy na dużym talerzu dookoła małej miseczki z dipem.
9. Na sam koniec myjemy rukolę i posypujemy nią gotowe danie.
Smacznego!
Rozkład makroskładników dla bowl z łososiem dla insulinoopornych:
Energia: 445 kcal
Białko: 26
Tłuszcz: 25g
Węglowodany: 32g
Super pomysł na sniadanie. Sama jestem cukrzykiem i szykam inspiracji, żeby w kółko nie jeść tego samego.