Przepyszne Brownie dla insulinoopornych:
Czy mając insulinooporność należy odmawiać sobie słodkości? Absolutnie nie! Ważne jest jednak prawidłowe zbilansowanie takiej słodkości i wiedzieć jakie czynniki mają wpływ na naszą gospodarkę węglowodanową. Dlatego odsyłam Ciebie do mojego artykułu, w którym wyjaśniłam jak ogarnąć ochotę na słodycze mając insulinooporność. Natomiast w dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim przełomowym brownie, które z pewnością zaskoczą Wasze kubki smakowe!
Składniki na Brownie dla insulinoopornych:
Składniki 1 mała blaszka/ 5-6 porcji:
- 3 sztuki jajek,
- 20g oleju kokosowego lub masła,
- 300g cukinii (uwaga! waga podana przed odsączeniem),
- spora szczypta cynamonu 🙂
- 20g kakao,
- 4g proszku do pieczenia,
- erytrytol do smaku – ja dodałam ok. 40g,
- 50g gorzkiej czekolady na polewę – im więcej % odmiany gorzkiej czekolady tym lepiej!
Wykonanie Brownie dla insulinoopornych:
- Przygotuj miskę w celu połączenia wszystkich składników.
- Następnie wbij do miski jajka i dodaj rozpuszczone masło.
- Potem dodaj do przygotowanych składników kakao, erytrytol do smaku i proszek do pieczenia.
- Wszystko wymieszaj ze sobą.
- Później składniki łączymy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie zetrzyj na grubych oczkach cukinię i odsącz ją.
- Dodaj do przygotowanej masy i ponownie wymieszaj.
- Masę przełóż do formy do pieczenia.
- Brownie upiecz w 180 stopniach przez 40 minut.
- Na samym końcu ciasto udekoruj roztopioną gorzką czekoladą.
Smacznego!
Jeden kawałek zawiera 160 kcal!
Jeżeli chcesz zobaczyć w formie video jak przygotować ten przepis zapraszam Cię tutaj
Więcej przepisów na pyszne śniadania i nie tylko znajdziesz tutaj
0 komentarzy