Brownie dla insulinoopornych

utworzone przez | wrz 13, 2023 | Przepisy

Przepyszne Brownie dla insulinoopornych:

Czy mając insulinooporność należy odmawiać sobie słodkości? Absolutnie nie! Ważne jest jednak prawidłowe zbilansowanie takiej słodkości i wiedzieć jakie czynniki mają wpływ na naszą gospodarkę węglowodanową. Dlatego odsyłam Ciebie do mojego artykułu, w którym wyjaśniłam jak ogarnąć ochotę na słodycze mając insulinooporność. Natomiast w dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim przełomowym brownie, które z pewnością zaskoczą Wasze kubki smakowe!

brownie dla insulinoopornych

Składniki na Brownie dla insulinoopornych:

Składniki 1 mała blaszka/ 5-6 porcji:

  • 3 sztuki jajek,
  • 20g oleju kokosowego lub masła,
  • 300g cukinii (uwaga! waga podana przed odsączeniem),
  • spora szczypta cynamonu 🙂
  • 20g kakao,
  • 4g proszku do pieczenia,
  • erytrytol do smaku – ja dodałam ok. 40g,
  • 50g gorzkiej czekolady na polewę – im więcej % odmiany gorzkiej czekolady tym lepiej!

Wykonanie Brownie dla insulinoopornych:

  1. Przygotuj miskę w celu połączenia wszystkich składników.
  2. Następnie wbij do miski jajka i dodaj rozpuszczone masło.
  3. Potem dodaj do przygotowanych składników kakao, erytrytol do smaku i proszek do pieczenia.
  4. Wszystko wymieszaj ze sobą.
  5. Później składniki łączymy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
  6. Następnie zetrzyj na grubych oczkach cukinię i odsącz ją.
  7. Dodaj do przygotowanej masy i ponownie wymieszaj.
  8. Masę przełóż do formy do pieczenia.
  9. Brownie upiecz w 180 stopniach przez 40 minut.
  10. Na samym końcu ciasto udekoruj roztopioną gorzką czekoladą.

Smacznego!

Jeden kawałek zawiera 160 kcal!

Jeżeli chcesz zobaczyć w formie video jak przygotować ten przepis zapraszam Cię tutaj

Więcej przepisów na pyszne śniadania i nie tylko znajdziesz tutaj

Zadbaj o swoje zdrowie!

Jeśli szukasz produktów, które wspomogą Twoją podróż do zdrowszego życia, zapraszam do odwiedzenia mojego sklepu online!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook