Buddha bowl z awokado i indykiem
Buddha bowl czyli miska buddy, jest to danie skomponowane ze zdrowych produktów i superfoods, najczęściej ułożonych w misce lub głębokim talerzu. Zawartość miski głównie zależy od wyobraźni kucharza. Standardowy buddha bowl składa się z ugotowanych i surowych warzyw, źródła białka roślinnego lub zwierzęcego, a także węglowodanów w postaci kaszy, komosy czy makaronu. Dopełnieniem buddha bowl jest dressing, który dostarczy źródła tłuszczy. Przygotowałam dziś przepis na prosty i pyszny bowl, który wykonacie w kilkanaście minut.
Składniki na 1 porcje buddha bowl:
- pierś z indyka 150g
- kasza jaglana 50g
- awokado 1/4 szt.
- ciecierzyca 50 g
- szpinak 20g
- brukselka/kalafior/brokuł
- cebula czerwona 1/4 szt.
- pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
Składniki na dressing miodowo-musztardowy:
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- odrobina oliwy
Wykonanie buddha bowl z awokado i indykiem:
Przygotowanie zaczynamy od nastawienia wody na kaszę jaglaną oraz brukselkę. W międzyczasie przyprawiamy mięso ulubionymi przyprawami u mnie jest to: czosnek, sól, pieprz, papryka wędzona i papryka ostra. Przyprawione mięso dusimy na rozgrzanej patelni. Do gotującej się wody wkładamy kaszę jaglaną i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa myjemy pod bieżącą wodą, a następnie pomidorki kroimy na połówki, cebulę siekamy w pióra. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plasterki. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i również płuczemy pod wodą. Do gotującej wody wkładamy kaszę oraz brukselkę. Warto brukselkę gotować z odrobiną cukru i uchyloną pokrywką, dzięki temu jej smak będzie lepszy, a zapach przyjemniejszy. Wszystkie składniki układamy w głębokim talerzu. Składniki dresingu łączymy w osobnej miseczce, gotowe danie polewamy przygotowanym sosem.
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na INSTAGRAMIE
Więcej przepisów znajdziesz tutaj
Jeśli chcesz zacząć swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem zapraszam Cię do mojego sklepu tutaj
0 komentarzy