Curry dla insulinoopornych:
W dzisiejszym wpisie przedstawiam Tobie mój ulubiony przepis na aksamitne i kremowe curry. Uwierz mi, ale jest to prawdopodobnie najpyszniejsze curry jakie znasz. Ponadto jest ono odpowiednie dla insulinoopornych. Zaskocz się smakiem kuchni azjatyckiej!
Składniki na curry dla insulinoopornych:
- 120ml mleczka kokosowego light,
- 50ml wody,
- 120g papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- 100g cukinii,
- 500g czerwonej cebuli,
- 100g piersi z kurczaka,
- 20g pasty curry (można dać więcej),
- 30g koncentratu pomidorowego,
- 30g ryżu brązowego,
- sól, pieprz.
Do podania do posiłku:
- kolendra,
- limonka.
Wykonanie kulek proteinowych dla insulinoopornych:
- Na samym początku przygotuj sobie deskę do krojenia.
- Cebulę i ząbek czosnku obierz. Cukinię i paprykę umyj. Czosnek drobno poszatkuj, a pozostałe warzywa pokrój drobno w kostkę.
- Potem umyj mięso z kurczaka i pokrój je również w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj cebulę i czosnek. Przesmaż do uzyskania przez cebulę złotego koloru.
- Następnie dodaj na patelnię pozostałe warzywa i kurczaka. Mięso możesz dodatkowo zamarynować w paście curry. Składniki ze sobą wymieszaj.
- Następnie wszystko lekko podduś – kurczak ma być miejscami jeszcze surowy.
- W międzyczasie ugotuj ryż brązowy al dente.
- Później zalej potrawę odrobiną wody i mleczkiem kokosowym.
- Wszystko dusimy ponownie, aż do uzyskania miękkości warzyw i mięsa. Następnie dodajemy do sosu koncentrat pomidorowy i pastę curry.
- Pod koniec gotowania ściągnij pokrywkę i podkręć gaz, aby sos się zredukował.
- Potrawę dopraw solą i pieprzem.
- Curry podajemy z ugotowanym ryżem brązowym al dente, listkami kolendry i przekrojoną na pół limonką.
Smacznego!
Rozkład makroskładników dla curry dla insulinoopornych:
Energia: 518 kcal
Białko: 30g
Tłuszcze: 25g
Węglowodany: 46g
Jeżeli chcesz zobaczyć w formie video jak przygotować ten przepis zapraszam Cię tutaj
Więcej przepisów na pyszne obiady i nie tylko znajdziesz tutaj
0 komentarzy