Faszerowana cukinia dla insulinoopornych:
Faszerowana cukinia to propozycja dania, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Do jej przygotowania nie potrzebujesz dużo czasu, a różnorodność smaków na pewno ucieszy Twoje kubki smakowe. Taki posiłek z pewnością nasyci Cię na długo! Ponadto została zbilansowana odpowiednio dla insulinoopornych 🙂
Składniki na faszerowaną cukinię dla insulinoopornych:
- 1 sztuka cukinii (większa),
- 100g mięsa mielonego z piersi kurczaka,
- 25g soczewicy,
- 100g pomidorów z puszki,
- 5 oliwy z oliwek,
- 500g czerwonej cebuli,
- 30g czerwonej cebuli,
- 80g mozzarelli.
Wykonanie faszerowanej cukinii dla insulinoopornych:
- Na samym początku przygotuj jedną sztukę cukinii.
- Następnie umyj ją, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż z niej środek.
- Potem obierz cebulę i pokrój ją na drobno.
- Mięso mielone z kurczaka porządnie umyj.
- Później przygotuj soczewicę – dokładnie ją wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie wlej świeżą wodę do garnka – w proporcji mniej więcej 2-3:1 (im mniej wody tym soczewica będzie bardziej sypka).
- Do wody dodaj soczewicę. Zagotuj i potem zmniejsz ogień. Gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem zgodnie z czasem gotowania zalecanym przez producenta.
- W międzyczasie rozgrzej patelnię. Dodaj oliwę z oliwek.
- Później na patelnię dodaj cebulę, mięso mielone i odsączoną soczewicę. Wszystko przesmaż.
- Farsz zalewamy pomidorami z puszki i wszystko dokładnie mieszamy.
- Gotowym farszem uzupełnij cukinię.
- Mozzarelle odsącz z zalewy i pokrój na plastry.
- Następnie ułóż je na cukinię.
- Całość upiecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Rozkład makroskładników dla faszerowanej cukinii dla insulinoopornych:
Energia: 497 kcal
Białko: 51g
Tłuszcze: 20g
Węglowodany: 29g
Jeżeli chcesz zobaczyć w formie video jak przygotować ten przepis zapraszam Cię tutaj
Więcej przepisów na pyszne obiady i nie tylko znajdziesz tutaj
0 komentarzy