Kremowe risotto dla insulinoopornych:
Czy ktoś ma ochotę na kremowe risotto czyli odrobinę Włoch w swojej kuchni? Wiem, że w większość z Was kojarzy ten kraj z pizzą i pastą, ale co jeśli zapewnię Was, że ten przepis zagości w Waszej kuchni na stałe! Pełne smaku i aromatu. W takim razie zapraszam Was na ten przepyszny przepis idealnie zbilansowany pod insulinoopornych 🙂
Składniki na kremowe risotto dla insulinoopornych:
- 50g ryżu,
- 150g piersi z kurczaka,
- 15g parmezanu,
- 5g oliwy z oliwek,
- 60g szparagów,
- 100g cukinii,
- Bulion warzywny + woda.
Wykonanie kremowego risotto dla insulinoopornych:
- Cukinię kroimy w plasterki.
- Następnie od szparagów odłamujemy zdrewniałe końce i siekamy na mniejsze kawałki.
- Mięso kroimy w kostkę.
- Patelnię rozgrzewamy, dodajemy oliwę z oliwek. Warzywa wrzucamy na patelnię i podsmażamy.
- W momencie kiedy warzywa trochę zmiekną dodajemy *ryż, wodę i bulion. Wszystko ze sobą mieszamy i dalej gotujemy do miękkości.
- W międzyczasie ser trzemy na tarce, dodajemy do ryżu wraz z kawałkami mięsa – moja rada: mięso obsmażam na osobnej patelni, przez krótką chwilę dzięki czemu drób nie jest twardy i łykowaty.
- Wszystko mieszamy ze sobą i gotujemy dalej do miękkości. Risotto możemy podać z dodatkiem koperku 🙂
Buon appetito!
*UWAGA! Nie musisz używać specjalnego ryżu arborio do risotto. Kremowe risotto wyjdzie ze zwykłym ryżem lub ryżem jaśminiowym. Różnica w smaku jest nieduża! Pamiętaj jednak, że indeks glikemiczny ryżu arborio wynosi 83 (czyli jest to wysoki indeks glikemiczny), natomiast ryżu jaśminiowego 68 (średni indeks glikemiczny).
Rozkład makroskładników dla kremowego risotto dla insulinoopornych:
Energia: 469 kcal
Białko: 44g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 45g
Jeżeli chcesz zobaczyć w formie video jak przygotować ten przepis zapraszam Cię tutaj
Więcej przepisów na pyszne słodkie posiłki i nie tylko znajdziesz tutaj
0 komentarzy